Declinul economiei ruse: exporturile Moscovei au scăzut cu 170 de miliarde de dolari într-un an

  • 22 Ianuarie 11:11
Declinul economiei ruse: exporturile Moscovei au scăzut cu 170 de miliarde de dolari într-un an

Exporturile rusești au scăzut cu 170 de miliarde de dolari într-un an, potrivit datelor furnizate de serviciul rus oficial Rosstat. Până acum, prețurile ridicate ale petrolului au ajutat economia rusă să evite colapsul, dar acum prețurile sunt în scădere. Potrivit Ministerului rus de Finanțe, în 2023 prețul mediu al principalului brand rusesc de petrol, Ural, a fost cu 17% mai mic decât în anul precedent: 63 de dolari pe baril față de 76,1 de dolari pe baril în 2022. Încasările din vânzările de petrol și gaze pentru bugetul federal rus au scăzut cu aproximativ 24%, până la 99,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, scrie La Stampa, preluată de Rador Radio România.

Acest lucru provoacă o prăbușire a volumului general al tuturor exporturilor rusești. Anul trecut, exporturile rusești (date Rosstat și Russian Central Bank preluate de „Moscow Times”) au ajuns la doar 422,7 miliarde de dolari, cu 169,4 miliarde de dolari (aproape 30%) mai puțin decât în 2022 (când au fost 592,1 miliarde de dolari), conform evaluării preliminare furnizate de Banca Centrală a Rusiei. Suntem la minimele istorice recente pentru Rusia, cifre catastrofale. Ca să fie clar, numai în primul an al pandemiei de Covid-19, situația a decurs mai prost.

Importurile au crescut, în schimb, cu 27,9 miliarde de dolari (10%) și au revenit la nivelul de dinainte de război – 304,4 miliarde de dolari, ca în 2021. Acest lucru determină prăbușirea conturilor curente ale balanței de plăți, de aproape cinci ori, de la 238 de miliarde de dolari în 2022 la 50,2 de miliarde de dolari. O catastrofă, să fie clar.

Să ne uităm numai la petrol. Numai în decembrie 2023, veniturile din vânzarea petrolului rusesc au fost la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, 14,4 miliarde de dolari (sursă IEA). Și să spunem că Rusia a crescut livrările în străinătate cu 500 de mii de barili pe zi, la 7,8 milioane de dolari, cel mai mare nivel din martie). Practic, Rusia cedează (în special prin India și China) mult mai mult din petrolul său, dar primește cu mult mai puțin. Nu, Rusia nu câștigă războiul.

Exporturile de gaze rusești, după cum știm, s-au prăbușit și mai rău decât petrolul rusesc. Exporturile de cărbune, scrie Banca Centrală referitor la companiile producătoare de cărbune, înregistrează pierderi de acest nivel: „Pierderi tangibile suferă cea mai mare regiune carboniferă a țării, Kuzbass, unde scăderea exporturilor, care a continuat timp de două trimestre consecutiv, a condus deja la o reducere a producției în perioada august-octombrie, în medie de 5% pe lună. Planurile pentru exportul de cărbune nu au fost realizate din cauza lipsei capacității de transport”.

Pe scurt, scăderea este de -13% la metale, -23% la mașinării și echipamente, -37% la produsele chimice. Principalele exporturi de materii prime și produse minerale (care includ petrol și gaze, dar nu numai) sunt de 35%.

Morala războiului Rusiei împotriva Ucrainei este că veniturile din toate tipurile de exporturi rusești se prăbușesc, cu excepția alimentelor, care au adus Moscovei venituri de 36 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-octombrie, cu 9,1% mai mult decât anul precedent. Datele privind vânzările de grâu nu sunt cunoscute – unii analiști bănuiesc cu tărie că creșterea se datorează exporturilor de grâu care, însă, sunt ucrainene, nu rusești.

Tranzacțiile legate de aceste exporturi sau importuri devin și ele extrem de dificile. „Izvestia” a raportat joi, cu surse din lumea financiară rusă, că băncile chineze au refuzat să accepte plăți în dolari de la companiile rusești, iar unele au întrerupt legăturile cu băncile rusești. Pe 22 decembrie, SUA au înăsprit și mai mult sancțiunile împotriva celor care fac tranzacții cu Rusia și au amenințat băncile străine cu sancțiuni secundare – pentru care China nu este dispusă să se sacrifice.

Și totul se întâmplă în cadrul unei renunțări substanțiale a Băncii Centrale a Rusiei la cele 300 de miliarde de dolari de rezerve în monede occidentale, pe care Occidentul le-a confiscat și discută acum în mod concret cum să le dea (mai degrabă decât „dacă” să le dea) Ucrainei. „Ne-am luat deja la revedere de la rezerve”: patru surse „Reuters” au explicat că Guvernul rus și Banca Centrală au recunoscut în mod confidențial imposibilitatea opririi confiscării a 300 de miliarde de dolari blocate în Occident. Nu, Rusia nu câștigă războiul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău