Declinul economiei Elveției în 2020 ar urma să fie mai puțin sever decât s-a estimat

  • 12 Octombrie 2020 12:45
Declinul economiei Elveției în 2020 ar urma să fie mai puțin sever decât s-a estimat

Economia Elveției se va contracta cu 3,8% anul acesta, în urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar declinul va fi mai redus decât s-a estimat anterior, a anunțat luni Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În iunie, SECO previziona o scădere a PIB-ului Elveției de 6,2% anul acesta. Ar fi fost cel mai sever declin din 1975, când economia elvețiană a fost afectată de evoluțiile prețurilor de pe piața petrolului.

Atenuarea restricțiilor impuse pentru stoparea extinderii pandemiei, la finalul lunii aprilie, au ajutat la redresarea economiei, deși rata șomajului rămâne la un nivel mai ridicat față de anul trecut. Cheltuielile de consum și creșterea investițiilor au depășit așteptările în trimestrul doi din 2020, în timp ce s-a folosit mai puțin schema pentru programul de scurtă durată, o măsură menită să prevină concedierile. Îmbunătățirea situației ar urma să continue în trimestrul trei din 2020, se arată în raportul SECO.

Totuși, o parte a economiei elvețiene este dependentă de cererea pe plan global, de aceea industria și turismul internațional încă se confruntă cu dificultăți.

Anul viitor, a previzionat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), economia ar urma să înregistreze un avans de 3,8%, în funcție de desfășurarea marilor evenimente sportive. Este o înrăutățire față de estimarea precedentă, care prevedea o creștere de 4,9%.

Ca rezultat, economia elvețiană va reveni la nivelul de dinaintea crizei numai spre finalul lui 2021, dacă nu sunt introduse noi restricții, a prognozat SECO.

Luna trecută, Banca Națională a Elveției (SNB) a informat că în prima jumătate a anului a utilizat 90 de miliarde de franci (98 miliarde de dolari) pentru a contracara tendința de apreciere a monedei naționale în perioada pandemiei.

Este un nou record în privința intervențiilor Băncii Naționale a Elveției pe piețele valutare și de asemenea este mai mult decât a cheltuit SNB pentru a cumpăra valută în ultimi trei ani.

De asemenea, SNB a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei, anunțând că se așteaptă acum la un declin de 5% anul acesta, față de o scădere de 6% previzionată în iunie. În plus, Banca Națională a Elveției previzionează o redresare robustă a economiei globale în trimestrul trei din 2020.

Francul elvețian încă este "supraevaluat", a avertizat SNB, care a dat asigurări că este pregătită să intervină pe piețele valutare pentru a rezolva problema.

Moneda Elveției este văzută ca o investiție de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al țării. Aceste evoluții forțează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului și a proteja economia țării dependentă de exporturi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
17
Sun
17
Mon
18
Tue
19

Curs oficial BNM 14 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3937 -0.1393
USD 17.7253 -0.0353
RON 4.3418 -0.0295
UAH 0.6416 -0.0007
RUB 0.2382 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău