Declarațiile cancelarului Angela Merkel referitor la situația privind COVID-19 în Germania

  • 03 Aprilie 20:55
Declarațiile cancelarului Angela Merkel referitor la situația privind COVID-19 în Germania

Există semne că ritmul de răspândire a coronavirusului încetinește ușor în Germania și ultimele date dau ''puțină speranță'', dar este prea deveme pentru a relaxa restricțiile impuse în vederea limitării epidemiei, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel într-un discurs înregistrat, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''Este adevărat că ultimele cifre ale Institutului Robert Koch, așa ridicate cum sunt, aduc foarte prudent puțină speranță'', afirmă șefa guvernului de la Berlin, adăugând însă că lupta împotriva coronavirusului este o ''sarcină herculeană'' și este ''cu siguranță prea devreme pentru a relaxa măsurile privind restricțiile în viața publică'' instituite cu scopul de a frâna răspândirea acestui virus.

''Guvernul și eu personal ne gândim cum putem realiza simultan două lucruri: asigurarea protejării sănătății tuturor și începerea unui proces prin care viața publică să revină pas cu pas'', a explicat în continuare Merkel, aflată până în această zi în carantină la domiciliu după ce a avut contact cu un medic confirmat pozitiv, dar cele trei teste pe care ea le-a făcut au ieșit toate negative.

''Guvernul german face tot ce poate pentru a asigura că economia rezistă testului coronavirusului'', promite șefa executivului.

Cât despre sărbătorile care se apropie, ea a transmis că în anii următori ''vor fi alte sărbători de Paște la care vom putea să ne urăm fără restricții ''Paște Fericit'', îndemnându-și astfel concetățenii să respecte în continuare măsurile de distanțare socială.

Potrivit directorului institutului Robert Koch, Lothar Wieler, aceste măsuri încep să dea rezultate în Germania, astfel că de câteva zile o persoană purtătoare a virusului infectează în medie doar o singură altă persoană, după ce în ultimele săptămâni o persoană infecta în medie alte 5-7, iar acum ''rata de reproducere'' a virusului pare să se stabilizeze.

''Dacă această rată coboară sub 1'', deci dacă o persoană infectează în medie mai puțin de o persoană, ''atunci epidemia va diminua ușor'', acesta este obiectivul nostru'', a precizat Lothar Wieler.

Spre deosebire de Spania, Italia sau Franța, Germania nu a decretat o izolare strictă a populației, dar toate școlile și majoritatea magazinelor sunt închise, a fost interzisă prezența în spațiul public a mai mult de două persoane împreună și este încurajat lucrul de acasă.

Germania avea vineri după-amiază confirmate 89.451 de cazuri de COVID-19, cu 4.657 mai multe față de ultima raportare, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 1.208. Dar această țară efectuează testări extinse pentru coronavirus și nu se limitează la testarea cazurilor suspecte sau a celor mai grave.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17
Cer acoperit de nori
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău