DECLARAȚII: Unii ambasadori nu au dorit să servească intereselor obscure ale politicii externe a lui Igor Dodon și de aceea au plătit cu funcția

  • 14 Februarie 2020 13:30
DECLARAȚII: Unii ambasadori nu au dorit să servească intereselor obscure ale politicii externe a lui Igor Dodon și de aceea au plătit cu funcția

Rechemarea celor șase ambasadori ai Republicii Moldova, în această săptămână, a trezit mai multe comentarii și nedumeri în societate. Pentru patru diplomați, mandatul expiră, însă alții doi, cei acreditați în China și la Viena, nu se aflau la final de mandat. Ministerul de Externe de la Chișinău își explică acțiunile prin buchia legii, fără precizări exacte, iar opoziția acuză politizarea funcțiilor de diplomat. O relatare de Cristina Popușoi pentru Radio România Chișinău.

Ministerul de Externe a explicat pentru Radio Chișinău că cei șase ambasadori au fost rechemați de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Întrebați de ce au fost revocați și diplomații care mai au avut la dispoziție un an sau doi până la încheierea mandatului, reprezentanții diplomației au făcut referire la lege și ne-au spus cum sunt rechemați ambasadorii, nu și din ce motive. Potrivit legii cu privire la serviciul diplomatic, la expirarea termenului de aflare în misiune, diplomatul de carieră este transferat în cadrul ministerului de Externe.

Dintre cei șase ambasadori rechemați, pentru patru mandatele au expirat anul trecut. E vorba de reprezentanții diplomatici ai Chișinăului în România, Bulgaria, Cehia și Suedia. Șeful misiunii diplomatice din China a fost rechemat mai devreme, precum și ambasadorul acreditat la Viena și pe lângă OSCE, Victor Osipov. Expertul în politică externă, Iulian Groza, directorul executiv al IPRE, crede că rechemarea diplomatului de la Viena este și noutatea acestui val de revocări, iar motivul speculat este politica promovată de acesta la OSCE, o politică neconvenabilă Moscovei.

„Probabil poziția, activitatea ambasadorului nu întrunea viziunea și așteptările președintelui cu privire la reglementare a conflictului transnistrean. Am auzit foarte multe speculații legate că domnul ambasador ar fi avut o abordare mai concretă de promovarea a intereselor noastre la OSCE, care putea cumva să nu placă unor membri ai acestei organizații, și aici probabil mă refer la Federația Rusă.”

Nu am reușit să obținem o reacție de la ambasadorul Chișinăului la Viena, Victor Osipov. Însă el declarase recent în presă că nu comentează această decizie a autorităților de la Chișinău.

Pe de altă parte, opoziția parlamentară acuză partajarea politică a pozițiilor de ambasadori. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi.

„Pentru unii a expirat mandatul, pentru alții e mai delicat. Și ne punem întrebări: de ce a fost nevoie să fie rechemați. Or acei ambasadori sunt oameni experimentați, respectați în sistem, diplomați de carieră. Probabil se încearcă politizarea și partajarea funcțiilor de ambasador. Probabil unii sunt o piedică pentru agenda politică a lui Dodon legată de neutralitate, ceea ce nu e decât un eufemism pentru politica pro-rusească a lui Dodon. Și unii dintre acești ambasadori nu au dorit să servească intereselor obscure a politicii externe a lui Dodon și de aceea au plătit cu funcția”.

Întrebați cum comentează aceste acuzații, reprezentanții Ministerului Externe ne-au răspuns că vor fi propuse candidaturi la funcția de ambasadori, potrivit legii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău