DECLARAȚII: Presa scrisă din Republica Moldova este în pericol

  • 28 Februarie 2020 13:02
DECLARAȚII: Presa scrisă din Republica Moldova este în pericol

Reprezentanți ai redacțiilor ziarelor susțin că presa scrisă din Republica Moldova în ultimii ani a ajuns într-o situație catastrofală. Responsabili, în mare parte, ar fi administrația publică locală, „care a distrus sistemul de distribuire a presei scrise”. Începând cu anul trecut nu mai văd lumina tiparului mai multe ziare, iar unul dintre motive este „scăderea drastică” a numărului de chioșcuri în care este vândută presa scrisă.

Într-o conferință de presă la IPN, Elena Ceaicovscaia, de la publicația „Antena”, a declarat că, începând cu anul 2017, în capitală au fost lichidate zeci de chioșcuri din centrul orașului, invocându-se  reparația străzilor. Reparațiile s-au încheiat, iar aproape 30 de chioșcuri de vânzare a presei așa și nu au mai fost reinstalate. „Sub paravanul luptei cu comerțul stradal, cu produsele de tutungerie, autoritățile municipale au declarat un adevărat război ziarelor și revistelor, precum și cititorilor, limitându-le accesul la informație”. La sfârșitul anului trecut, zece chioșcuri cu ziare de la Ciocana au fost închise. Urmează și alte sectoare, pentru că autoritățile deja refuză să le prelungească autorizarea, a comunicat Elena Ceaicovscaia, de la publicația „Antena”. 

 

Vasilii Profir, de la „Logos-press”, a menționat că redacțiile se închid, iar angajații își pierd locul de muncă. Ca rezultat, și cei de la tipografie vor rămânea fără muncă. Vasilii Profir spune că, nici măcar în sediul Casei Presei, nu există un punct de comercializare a presei scrise. Și cele două puncte de vânzare din Aeroportul Internațional Chișinău au fost scoase.

Nicolae Dabija, redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, a spus că un popor este cult în măsura în care gândește, și în măsura în care citește, iar puternică este nu țara care are mai multe tancuri, ci țara care are mai multe publicații și mai mulți cititori. Chioșcurile cu presă nu doar că au fost scoase, ci au fost înlocuite cu gherete cu cafea, prăjituri sau berării. „Iată că demnitarii noștri cred că avem prea mulți oameni deștepți și cartea, publicațiile îi încurcă de multe ori să conducă, mai ales acolo unde sunt luați în vizor. Și au declarat, aș spune, o luptă contra culturii noastre, pentru că asistăm la o campanie fără precedent contra culturii, contra cărții, contra publicațiilor, contra presei”, a menționat Nicolae Dabija.

Jurnalistul Stan Lipcanu, de la ziarul „Săptămâna”, a spus că presa scrisă, puțină cât a mai rămas, se zbate între a fi și a nu fi. În alte state, presa este subvenționată de stat, pentru că este considerat un domeniu de importanță națională. Or, în Republica Moldova acest lucru nu se face. Ba mai mult, a apărut și acest scandal legat de chioșcuri. În opinia sa, într-adevăr chioșcurile trebuie renovate, estetizate, însă nu pot fi scoase.

Reprezentanții redacțiilor au făcut apel către autoritățile publice locale și centrale să ia act de situația presei scrise și să intervină cu măsuri pentru a susține această ramură, care este extrem de necesară pentru societate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău