Declarații NATO privind viitoarea aderare a Ucrainei: „Vorbim despre disponibilitatea de a ajuta în acțiune, nu în cuvinte”

  • 22 Martie 16:08
Declarații NATO privind viitoarea aderare a Ucrainei: „Vorbim despre disponibilitatea de a ajuta în acțiune, nu în cuvinte”

Șefa departamentului de planificare politică din biroul secretarului general al NATO, Benedetta Berti, preconizează că, la summitul de la Washington, Alianța va confirma semnalul privind viitoarea aderare a Ucrainei, scrie RADOR.

Berti a făcut o declarație în acest sens, vineri, în timpul unui discurs online susținut la cea de-a 16-a ediție a Forumului de Securitate de la Kiev.

"Din punct de vedere politic, scopul summitului de la Washington este ca Alianța să trimită un semnal puternic, fără echivoc, de disponibilitate pentru a ajuta Ucraina să câștige. Va fi un semnal politic pentru întreaga lume și va fi vorba de angajamente concrete" - a explicat Benedetta Berti.

Totodată, aceasta a amintit că suntem abia în luna martie și că NATO dezvoltă doar un program general pentru summit, așa că este "destul de precaută".

"Dar, dacă vorbim despre niște puncte, atunci, vorbim despre disponibilitatea de a ajuta în acțiune, nu în cuvinte. Așa că vom dezvolta amploarea și volumul ajutorului nostru, mai ales pe termen lung... Sperăm să ne reiterăm angajamentele privind posibila aderare a Ucrainei la NATO. Voi repeta cuvintele secretarului general al Alianței: Nu este vorba despre „dacă” este posibil, ci despre „când” va deveni posibil" - a subliniat șefa departamentului de planificare politică a secretarului general al NATO.

Potrivit acesteia, Ucraina este mai aproape de aderarea la NATO decât oricând. Ukrinform amintește că, în cadrul evenimentului de la Kiev, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olha Stefanișina, a afirmat că Statele Unite nu permit dezvoltarea dialogului referitor la invitarea Ucrainei în NATO, iar întregul dialog cu aliații și cu sediul Alianței este redus la rugăminți care sugerează că este nevoie de un "comportament calm".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău