Declarație-apel a reprezentanților autorităților locale din România și Republica Moldova, reuniți la Sibiu
-
29 Septembrie 12:30
Reprezentanții autorităților locale din România și Republica Moldova, reuniți ieri la Sibiu, au adoptat o declarație-apel prin care solicită guvernelor din cele două țări să ia în considerare ca parteneri de dialog în elaborarea politicilor publice consiliile autorităților locale din cele două țări, transmite RADOR.
Cu ocazia acestei reuniuni, președinția rotativă a consiliului a fost preluată de Valentin Ivan, care este primar al comunei Sadu din județul Sibiu.
„Este un apel pe care îl facem repetat și sperăm să avem deschiderea guvernelor, atât al României, cât și a Republicii Moldova, ca structura noastră asociativă să devină cu adevărat partener de dialog în ceea ce privește consultarea pe procesul de adoptare a politicilor publice”, a spus Valentin Ivan.
Reprezentanții autorităților locale din România și Moldova susțin, de asemenea, consolidarea capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale din cele două țări, prin inițierea și dezvoltarea de proiecte comune, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, a transmis corespondenta RRA, Carmen Vulcan.
Textul intregal al declarației:
1. Acordarea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, de către Guvernele celor două țări - surori, a calității de partener de dialog, pentru tot ceea ce privește parteneriatul strategic dintre colectivitățile locale și participarea reprezentanților CALRRM la ședințele comune ale celor două Guverne.
2. Promovarea drepturilor și intereselor autorităților locale din Republica Moldova în cadrul instituțiilor europene și demararea negocierilor pentru ca acestea să devină membri asociați ai Comitetului European al Regiunilor, până la materializarea dezideratului ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, potrivit principiilor enunțate în Manifestul de la Grenoble 'Republica Moldova - parte integrantă a Uniunii Europene'.
3. Sprijinirea Republicii Moldova, prin acordarea asistenței depline în procesul de negocieri de aderare, în realizarea reformelor și sprijinirea parcursului său european. în conformitate cu Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
4. Consolidarea capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale din cele două țări - surori, cu respectarea principiilor Cartei europene a autonomiei locale, prin inițierea și dezvoltarea de proiecte comune la nivel local, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republică Moldova.
5. Accesarea celor mai adecvate surse de finanțare pentru acțiuni de sprijin ale autorităților locale din Republica Moldova, precum și a inițiativelor comune ale membrilor Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova și lansarea unui program pilot de finanțare.