Declarație privind prețurile la carburanți și consecințele asupra ramurii agroalimentare

  • 02 Iunie 2021 14:08
Declarație privind prețurile la carburanți și consecințele asupra ramurii agroalimentare

Federațiile naționale ale patronatelor și sindicatelor din ramura agriculturii și industria alimentară constată că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți inevitabil va provoca majorarea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare, care va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. Concomitent, aceasta va provoca scăderea dramatică a nivelului de trai al populației. Într-o declarație emisă, acestea cer readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă. În caz contrar, reprezentanții federațiilor vor recurge la acțiuni de protest, transmite IPN.

„În ciuda faptului că prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68 de dolari, ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei: fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluții eficiente pentru agricultori: facilitați si scutire de impozite in perioada lucrărilor agricole”, se menționează în declarația emisă de Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria din Agricultură și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”.


Potrivit semnatarilor, Consiliul Concurenței a prezentat un raport secret al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care ar putea demonstra sau respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor. Până în prezent conținutul acestui raport nu este cunoscut opiniei publice, iar companiile cu pricina continua activitatea distructivă a stării social-economice din Republica Moldova.

Reprezentanții celor două federații solicită ca, în termen de zece zile, să fie publicat raportul Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere. De asemenea, se solicită readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

În caz contrar, Federațiile își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE și cererea de demisie a conducerii acestora. De asemenea, acestea solicităm Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatelor, societății civile suport și susținere acestei inițiative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău