Declarație comună SUA-România: Forțele americane din România servesc ca factor puternic de descurajare împotriva amenințărilor la adresa integrității teritoriale a NATO

  • 15 Septembrie 2023 11:11
Declarație comună SUA-România: Forțele americane din România servesc ca factor puternic de descurajare împotriva amenințărilor la adresa integrității teritoriale a NATO

Statele Unite și România au adoptat joi, la Washington, o declarație comună privind relația bilaterală de apărare, în cadrul unei reuniuni anuale a Grupului de apărare la nivel înalt dintre cei doi parteneri strategici, reuniune condusă de asistentului secretarului apărării pentru afaceri de securitate internațională al SUA, Celeste Wallander și secretarul de stat român pentru apărare Simona Cojocaru.

Potrivit unui comunicat al Pentagonului, cei doi oficiali au condamnat războiul brutal ales de Putin în Ucraina și și-au afirmat sprijinul neclintit pentru poporul ucrainean. De asemenea, au subliniat importanța unității aliaților în asigurarea securității și apărării fiecărui centimetru de teritoriu NATO, scrie Calea Europeană.

Celeste Wallander a mulțumit României pentru găzduirea a mii de forțe americane și aliate pentru consolidarea flancului estic al NATO și a lăudat rolul de lider al României în regiunea Mării Negre. “Aceste forțe servesc ca un puternic factor de descurajare împotriva forțelor maligne care amenință integritatea teritorială a NATO”, arată sursa citată.

Secretarul de stat Cojocaru a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul susținut și continuu acordat forțelor armate române, care este de o importanță capitală pentru arhitectura de securitate națională. În plus, oficialul român a subliniat angajamentul de lungă durată al națiunii pentru construirea unui parteneriat tot mai puternic pentru viitor.

Wallander și Cojocaru au trecut în revistă Foaia de parcurs 2020 a cooperării în domeniul apărării, un document pe 10 ani care aliniază prioritățile strategice ale SUA și României, inclusiv cooperarea bilaterală puternică, consolidarea securității la Marea Neagră și pregătirea militară, printre altele.

Oficialii “au fost de acord că ambele națiuni au înregistrat progrese semnificative în vederea atingerii obiectivelor prezentate în foaia de parcurs și s-au angajat să se bazeze pe aceste succese în viitor”, mai subliniază sursa citată.

Wallander și Cojocaru au marcat, de asemenea, aniversarea a 30 de ani de la lansarea Programului de Parteneriat de Stat al României cu Garda Națională din Alabama – o “emblemă a relației de apărare bilaterale robuste și durabile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău