Declarație comună România-SUA: Reiterăm sprijinul pentru perspectiva europeană a R.Moldova, Ucrainei și Georgiei
-
19 Iunie 2018 13:01
România și Statele Unite ale Americii reafirmă importanța unui parteneriat transatlantic solid pentru apărarea securității și prosperității ambelor state, se arată într-o declarație comună publicată marți pe site-ul Ambasadei SUA la București. Declarația se referă și la sprijinul oferit R. Moldova în vederea integrării europene
Potrivit Agerpres, declarația vine în contextul în care marți a avut loc, la București, cea de-a VI-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii.
"Acest parteneriat se fundamentează pe un angajament comun pentru valorile și interesele care stau la baza Occidentului. Cele două guverne reafirmă acest angajament și se angajează să colaboreze pe o serie de teme", arată declarația comună.
Totodată, documentul arată că "președinția României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentară pentru România și Statele Unite ale Americii de a coopera strâns pentru dezvoltarea și extinderea parteneriatului transatlantic".
"Cooperarea solidă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Vom lucra împreună în NATO în sprijinul politicii de solidaritate, descurajare și apărare aliată și repartizare echitabilă a sarcinilor Aliaților, în conformitate cu deciziile luate de Alianță la summit-uri NATO succesive", se precizează în document.
Totodată, partea americană "salută investițiile consistente ale României în dezvoltarea capabilităților forțelor sale armate, având ca rezultat o contribuție sporită la securitatea Alianței Nord-atlantice".
"Este obiectivul nostru comun de a asigura atingerea și menținerea angajamentului asumat de România la Summit-ul NATO din Țara Galilor, de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, și vom colabora pentru asigurarea consolidării mobilității militare în Europa", arată sursa citată.
De asemenea, în document este subliniată și influența României în regiune și, în acest context, faptul că România va găzdui, în toamnă, Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări - care beneficiază de sprijinul SUA.
"Recunoscând rolul esențial al României în stabilitatea Europei Centrale și de Est, Statele Unite ale Americii își exprimă dorința de a continua cooperarea cu guvernul român în ceea ce privește prioritățile comune în regiune, o atenție deosebită fiind acordată facilitării investițiilor în domeniul energiei, creării unei piețe europene unice a energiei, diversificării rutelor și resurselor energetice, creșterii competitivității și transparenței și avansării interconectivității în sectorul energiei, al infrastructurii și în cel digital", arată declarația comună.
De asemenea, documentul face și o evaluare a relațiilor comerciale România-SUA și se angajează să continue "cooperarea strânsă pentru extinderea și aprofundarea dimensiunii economice și comerciale" a Parteneriatului Strategic.
"Ambele părți recunosc, de asemenea, importanța consolidării cooperării operaționale pentru prevenirea eficientă și eradicarea traficului de ființe umane", mai precizează documentul.
Totodată, se face referire și la țările din Est.
"Având în vedere mediul strategic din regiunea extinsă a Mării Negre și influența sa asupra securității transatlantice, ne reiterăm sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei și vom coopera împreună pentru promovarea dezvoltării și asistenței tehnice pentru aceste țări", punctează declarația comună.
Delegațiile la cea de-a VI-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic au fost conduse de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell. Reuniunea va fi urmată de lucrările grupurilor de lucru sectoriale care vor aborda aspecte specifice ale acestui dialog strategic. Părțile au convenit să organizeze următoarea întâlnire în 2019.