Declarație comună Macron-Xi, cu îndemnul „restabilirii păcii în Ucraina''

  • 07 Aprilie 2023 19:50
Declarație comună Macron-Xi, cu îndemnul „restabilirii păcii în Ucraina''

Președintele chinez Xi Jinping s-a angajat vineri, 7 aprilie, să ''susțină orice efort în favoarea restabilirii păcii în Ucraina'', potrivit unei declarații comune difuzate la finalul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în China, transmite Agerpres.

Declarația comună nu menționează Rusia și nu condamnă explicit campania militară a acesteia contra Ucrainei, evocând în schimb "importanța ca toate părțile în conflict" să respecte "scrupulos" dreptul internațional umanitar.

De asemenea, cele două țări "se opun atacurilor armate contra centralelor nucleare și celorlalte instalații nucleare pașnice" și sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) "pentru asigurarea securității centralei Zaporojie" din Ucraina, centrală ocupată de trupele ruse.

Declarația comună mai menționează, printre altele, că Franța și China vor coopera pentru soluționarea dificultăților financiare prin care trec țările în dezvoltare și emergente.

Într-o primă întrevedere bilaterală avută joi la Beijing, Emmanuel Macron i-a spus lui Xi Jinping că mizează pe el pentru "a readuce Rusia la rațiune" față de Ucraina.

La rândul său, președintele chinez a îndemnat la o o atitudine "rezonabilă" menită să "evite înrăutățirea situației în Ucraina" și a pledat pentru abordarea "preocupărilor legitime ale tuturor părților", aluzie la opoziția Rusiei față de extinderea NATO și deplasarea infrastructurii militare a acestei alianțe către granițele ruse.

În declarații de presă acordate după întrevederea de joi, ambii lideri au cerut reluarea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina.

Potrivit unor surse apropiate președintelui Macron, președintele Xi Jinping s-a declarat dispus să poarte o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar o va face în momentul pe care-l va considera oportun.

Deși China se declară oficial neutră în războiul declanșat de Rusia, președintele chinez nu a condamnat invazia rusă și a efectuat luna trecută o vizită oficială la Moscova pentru consolidarea parteneriatului cu președintele rus Vladimir Putin.

În acest timp, statele occidentale care ajută militar Ucraina în războiul cu Rusia insistă pe lângă China să nu ofere la rândul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca să încline în favoarea acesteia din urmă balanța conflictului, cerere asupra căreia și Emmanuel Macron a insistat în această vizită, la fel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat joi la Beijing la un summit trilateral împreună cu cei doi președinție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău