Declarație | Companii românești, europene și americane negociază proiecte în Republica Moldova

  • 08 Noiembrie 2016 16:21
Declarație | Companii românești, europene și americane negociază proiecte în Republica Moldova

Există companii românești, europene și americane care negociază achiziția unor companii de energie din Republica Moldova și demararea unor proiecte de explorare a hidrocarburilor, însă concretizarea acestor colaborări depinde de rezultatul alegerilor de la Chișinău, a declarat, marți, Răzvan Nicolescu, consultant în cadrul Deloitte și fost ministru român al Energiei.

"Sunt tot mai multe semnale că, în domeniul energetic, cooperarea Republicii Moldovei atât cu România, cât și cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite ale Americii se intensifică, sunt într-un moment în care lucrurile evoluează pozitiv. Există companii românești, companii europene și companii americane care negociază și preluarea terminalului portuar de la Giurgiulești, negociază și preluarea unor distribuții de energie electrică din Republica Moldova și preluarea unor companii din domeniul gazelor naturale și derularea unor investiții în explorare de hidrocarburi în Republica Moldova", a susținut Nicolescu, în cadrul congresului anual al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.

El a arătat că aceste proiecte se vor concretiza în funcție de rezultatul alegerilor de la Chișinău.

"Mă aștept ca lucrurile să evolueze pozitiv, mă aștept ca o parte din aceste investiții să se realizeze, să se creeze locuri de muncă în Republica Moldova, cu o condiție, legată de ceea ce urmează să se întâmple peste câteva zile, adică și cetățenii din Republica Moldova să-și aleagă lideri care să dorească să se întâmple aceste investiții și să-și dorească această apropiere de lumea occidentală", a subliniat reprezentantul Deloitte.

El a arătat că, în scurt timp, va fi demarată și prelungirea până la Chișinău a conductei de gaze Iași-Ungheni, proiect susținut din bani europeni.

"Mă mândresc că în 2014 (în timpul mandatului său la conducerea Ministerului Energiei — n.r.) am reușit să finalizăm prima investiție importantă în Republica Moldova, prima fază a interconectorului de gaze Iași-Ungheni. Sunt semnale că o să înceapă foarte curând și partea a doua, există fonduri alocate inclusiv din fonduri structurale", a continuat Nicolescu.

La începutul lunii octombrie, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat, pentru AGERPRES, că Executivul european a analizat ajutorul de stat acordat de România companiei Transgaz pentru realizarea conductei de gaze dintre Iași și Ungheni și a constatat că a fost respectată legislația din domeniu.

"Comisia Europeană a finalizat procesul de monitorizare a măsurilor de sprijin acordate pentru realizarea conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport gaze ale României și Republicii Moldova, Iași-Ungheni, și a constatat că ajutorul de stat a îndeplinit condițiile Regulamentului General de Exceptări pe Categorii de Ajutoare", a spus Chirițoiu.

Potrivit acestuia, odată cu modificarea legislației din domeniul ajutorului de stat, începând cu 1 iulie 2014, Comisia Europeană își concentrează activitatea pe cazurile importante și pe evaluarea facilităților după ce au fost acordate de statele membre, pentru a verifica modul în care respectă regulile în domeniu. Anterior acestei date, forul european analiza măsurile de sprijin înainte de a fi puse în practică.

Transgaz a primit un ajutor de stat de 81 milioane de lei pentru realizarea conductei Iași-Ungheni, proiect finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău