Declarație a ONG-urilor | 2019 – anul luptei împotriva corupției

  • 14 Februarie 2019 16:04
Declarație a ONG-urilor |  2019 – anul luptei împotriva corupției

Circa 50 de organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care se pronunță ca anul 2019 să fie anul luptei împotriva corupției.

ONG-urile susțin că fenomenul afectează funcționarea serviciilor publice, statul de drept și mediul de afaceri. La fel, amintesc de faptul că influențează asupra vieții și nivelului de bunăstare al fiecărui cetățean și asupra asigurării drepturilor democratice ale acestuia, transmite IPN.

Într-o declarație a semnatarilor se spune că, în ultimii ani, problema corupției a fost o prioritate constantă pentru cetățeni, acest lucru fiind confirmat de nenumărate sondaje de opinie, dar și de clasamente internaționale. La sfârșitul anului trecut, peste 50 de reprezentanți ai societății civile, mass-media și ai sectorului privat au cerut conducerii țării să declare anul 2019 – anul luptei împotriva corupției. Însă autoritățile au ignorat solicitarea.

La sfârșitul lunii ianuarie, Transparency International a publicat Indicele Percepției Corupției pentru anul 2018, potrivit căruia Moldova a acumulat 33 de puncte, plasându-se din nou la coada clasamentului. Semnatarii amintesc și rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice, care indică faptul că mai mult de 90% dintre cetățeni nu sunt mulțumiți de ceea ce face conducerea țării în domeniul combaterii corupției, iar 35% plasează corupția pe primele trei locuri în ceea ce privește „lucrurile ce îi îngrijorează cel mai mult”.

„Corupția este și una din principalele obstacole în calea dezvoltării afacerilor din Republica Moldova. Conform datelor unei cercetări din 2017, 69,2% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au declarat că practicile corupte și mita sunt pe larg răspândite în mediul de afaceri din țară”, se mai menționează în declarație.

ONG-urile semnatare consideră că este important să fie inclusă pe agenda publică problema corupției și să fie identificate metode de prevenire și combatere a acesteia.

Autori ai apelului sunt 48 de organizații, printre care: Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația pentru Politică Externă, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, CPR Moldova, Expert-Grup, IDIS Viitorul, Institutul de Politici Publice, WatchDog.MD, Transparency International etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău