Declarația Vamală electronică, utilizată, de la începutul anului viitor, pentru toate regimurile vamale

  • 20 Decembrie 2022 16:23

e-Declarația Vamală va fi utilizată, de la începutul anului viitor, pentru toate regimurile vamale. Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) a organizat un eveniment în cadrul căruia a informat mediul de afaceri cu privire la trecerea pe etape, din ianuarie, la utilizarea declarației vamale electronice pentru toate regimurile vamale.

Potrivit autorității vamale, grație spațiului suplimentar de stocare a datelor va fi posibilă arhivarea în format electronic nu doar a declarațiilor vamale, dar și a copiilor actelor de însoțire conform procedurii stabilite de către Serviciul Vamal. În acest context, conducerea Serviciului Vamal a anunțat că instituția a revizuit lista de acte ce urmează să fie anexate la declarația vamală, scrie Bizlaw.md.

Serviciului Vamal susține că aceste reforme digitale etapizate vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate cetățenilor și agenților economici, reducerea costurilor și timpilor de perfectare a actelor vamale atât pentru funcționarii vamali, cât și pentru declaranți, diminuarea riscului de fraudare și corupție prin monitorizarea online a operațiunilor vamale, dar și prin excluderea contactului între brokeri și funcționari vamali, dar și nemijlocit vor asigura o mai mare transparență și previzibilitate a procedurilor de control.

De menționat că, din 2013 agenții economici pot folosi declarația vamală electronică la export, din 2014 – la import, și din 2017 – la tranzit, iar din ianuarie 2023 va fi posibilă începerea implementării etapizate a declarației vamale electronice pentru toate celelalte regimuri vamale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău