Declarația surpinzătoare a lui Peskov despre bătălia de la Soledar: „Să nu ne grăbim”

  • 11 Ianuarie 2023 12:17
Declarația surpinzătoare a lui Peskov despre bătălia de la Soledar: „Să nu ne grăbim”

Kremlinul a cerut miercuri, 11 ianuarie, să „nu se grăbească" să declare victoria în Soledar, în timp ce grupul de mercernari Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra orașului din estul Ucrainei după luni de lupte intense, transmite AFP, citat de hotnews.ro.

„Nu trebuie să ne grăbim. Să așteptăm declarațiile oficiale", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând totodată că există un „impuls în avansările" forțelor ruse și lăudând „eroismul fantastic" al soldaților.

„Succesul militar va fi atins atunci când obiectivele stabilite de comandantul suprem vor fi îndeplinite. Deși succesele tactice sunt, desigur, de asemenea, foarte importante”, a adăugat Peskov.

„Ele au un preț destul de mare, prețul eroismului fantastic al soldaților noștri. De aceea, este un motiv în plus să fim mândri de băieții noștri care nu-și cruță nici viața, nici sănătatea pentru a ne oferi aceste succese tactice", a lăudat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a reiterat încă o dată că Rusia este „pregătită" să rezolve conflictul prin negocieri cu Kievul.

„A ajunge la obiectivele noastre prin canale diplomatice pașnice este varianta preferabilă", a declarat Peskov.

Dar în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că refuză orice negocieri cu omologul său rus Vladimir Putin și atâta timp cât trupele rusești se află în Ucraina, "nu putem spune că există perspective" pentru discuții de pace în acest moment, a precizat el.

Ucraina neagă că Rusia a cucerit Soledar

Armata ucraineană a negat că forțele rusești au încercuit și capturat orașul Soledar din estul țării, după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că orașul a fost cucerit.

„Rușii spun că se află sub controlul lor, nu este adevărat", a declarat Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează The Guardian.

Capturarea de către Rusia a orașului Soledar și a imenselor sale mine de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia. Dar situația din Soledar și din jurul acestuia nu este clară și niciuna dintre afirmații nu a putut fi verificată în mod independent.

Progojin a publicat o fotografie în care apărea cu un grup de mercenari din grupul Wagner și un tanc, despre care spunea că a fost făcută într-unul dintre tunelurile unei mine de sare din sud-vestul orașului.

Progojin a insistat, de asemenea, că numai membrii ai companiei sale paramilitare - mulți dintre ei deținuți cărora li s-a oferit grațierea dacă luptă pentru în Ucraina - au fost implicați în lupta pentru oraș.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău