Declarația președintelui Gazprom a șocat UE

  • 23 Ianuarie 2015 15:18
Declarația președintelui Gazprom a șocat UE

Declarația președintelui concernului rus Gazprom Aleksei Miller privind sistarea tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoruiul ucrainean în 2019 a șocat Uniunea Europeană.

Ambasadorul UE la Moscova, Vigaudas Ușațkas, și-a exprimat uimirea în legătură cu declarațiile făcute de președintele concernului rus Gazprom, Aleksandr Miller, potrivit cărora concernul va sista în 2019 tranzitul prin Ucraina a gazelor rusești destinate UE, notează Rador.

“Am fost uimiți de această declarație, care aș afirma că este chiar un demers diplomatic public, făcută de Aleksei Miller, după întrevederea avută cu  vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Maros Sefcovic (Slovacia), potrivit căreia din anul 2019 gazele rusești nu vor mai fi livrate către statele membre ale UE prin Ucraina”, a afirmat diplomatul UE, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul central al Agenției de presă INTERFAX. Potrivit afirmațiilor diplomatului european, Bruxellesul nu înțelege cum preconizează Gazprom să dezvolte cooperarea sa din domeniul livrărilor de gaze naturale cu statele membre ale UE. Acesta a mai precizat că partea rusă nu a prezentat UE informații despre un plan viitor privind construirea unui depozit de gaze destinat transportării gazului rusesc la granița Turciei și Greciei. “Nu ne-au fost prezentate argumente și date despre cum și în ce mod va construi Rusia depozitul turc atunci când acesta va fi construit și cum vor evolua relațiile viitoare între furnizorul rus și consumatorii care sunt în acest caz companiile europene”, a mai spus ambasadorul UE la Moscova, Vigaudas Ușațkas. Acesta a mai menționat că decizia de a sista proiectul South Stream a fost luată la Moscova, și nu la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău