Fosta informatoare a WikiLeaks Chelsea Manning a fost eliberată din închisoare

  • 13 Martie 2020 19:16
Fosta informatoare a WikiLeaks Chelsea Manning a fost eliberată din închisoare

Fosta informatoare a WikiLeaks Chelsea Manning a fost eliberată din închisoare, unde a fost ținută din cauza refuzului său de a depune mărturie în fața unui mare juriu în legătură cu WikiLeaks, informează dpa. Biroul șerifului local din Alexandria, Virginia, a confirmat că Manning a fost eliberată joi, preluat de Agerpres.

Acest mare juriu dizolvându-se miercuri, "tribunalul consideră că nu mai este nevoie ca Chelsea Manning să compară în fața justiției și că menținerea sa în detenție nu mai răspunde unui obiectiv de coerciție", a decis judecătorul Anthony Trenga.

În schimb, penalitățile financiare care au fost fixate pentru a o forța să depună mărturie în legătură cu WikiLeaks și cu fondatorul său Julian Assange rămân valabile, iar ea va trebui să plătească 256.000 de dolari amendă, a adăugat el.

În vârstă de 32 de ani, Chelsea Manning a încercat să se sinucidă miercuri, dar autoritățile au intervenit la timp și ea a fost transferată la spital, conform grupului său de susținere.

Chelsea Manning a fost încarcerată în martie 2019 pentru că a refuzat să depună mărturie în fața unui mare juriu însărcinat cu anchetarea WikiLeaks și a fondatorului său, Julian Assange, cărora le-a transmis în 2010 un mare volum de documente confidențiale.

Ea a fost pentru scurt timp eliberată în mai 2019 dintr-un motiv tehnic, după care a fost din nou încarcerată câteva zile mai târziu.

În 2010, soldatul Manning a facilitat scurgerea către WikiLeaks a peste 700.000 de documente confidențiale despre războaiele din Irak și Afganistan, între care și peste 250.000 de cablograme diplomatice care au pus SUA într-o situație stânjenitoare.

Fostul analist al serviciilor de informații a fost condamnat în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marțială, dar pedeapsa sa a fost comutată de președintele Barack Obama.

Ea a fost eliberată în mai 2017 după șapte ani de închisoare, perioadă în care fostul militar și-a început tranziția spre sexul feminin. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău