Declarația MAEIE cu privire la organizarea „alegerilor” în estul Ucrainei

  • 09 Noiembrie 2018 15:28
Declarația MAEIE cu privire la organizarea „alegerilor” în estul Ucrainei Hotnews

Republica Moldova își reiterează ferma susținere a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute internațional.

Republica Moldova se alătură Statelor Unite ale Americii, statelor-membre ale Uniunii Europene, Canadei, dar și altor state-membre ONU și condamnă intenția așa-ziselor “republici populare Donețk și Lugansk”, de a organiza “alegeri” la 11 noiembrie 2018, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, Republica Moldova consideră intenția de desfășurare a „alegerilor” în cauză ca ilicită și nelegitimă, deoarece "alegerile" contravin legislației ucrainene și subminează implementarea înțelegerilor de la Minsk, iar organizarea acestora ar afecta în mod serios procesul de reglementare pașnică a conflictului din estul Ucrainei.

Potrivit înțelegerilor de la Minsk, alegerile locale din partea de est a Ucrainei trebuie să fie monitorizate de către ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) și să se desfășoare în concordanță cu legislația Ucrainei și standardelor OSCE, iar aceste „alegeri” ilegale nu vor satisface condițiile respective.

Reieșind din cele menționate mai sus, Republica Moldova salută prelungirea de către Rada Supremă a Ucrainei a legii privind statutul special al regiunilor din estul Ucrainei și cheamă toate părțile la implementarea deplină a înțelegerilor de la Minsk, care implică încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia de contact. Susținem în totalitate eforturile formatului Normand în implementarea înțelegerilor de la Minsk.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău