DECLARAȚIA lui Klaus Iohannis după întrevederea de la Suceava cu Nicolae Timofti

  • 07 Iulie 2015 14:54
DECLARAȚIA lui Klaus Iohannis după întrevederea de la Suceava cu Nicolae Timofti

Klaus Iohannis: Domnule președinte Timofti, onorată asistență, mi-a făcut o deosebită plăcere să vă reîntâlnesc astăzi în România la patru luni de la vizita pe care am efectuat-o în Republica Moldova. Mă bucură foarte mult faptul că vă aflați astăzi aici, la Suceava, unul din reperele istoriei noastre comune pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa…

Klaus Iohannis: Domnule președinte Timofti, onorată asistență, mi-a făcut o deosebită plăcere să vă reîntâlnesc astăzi în România la patru luni de la vizita pe care am efectuat-o în Republica Moldova. Mă bucură foarte mult faptul că vă aflați astăzi aici, la Suceava, unul din reperele istoriei noastre comune pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Ștefan cel Mare". Am satisfacția că am putut discuta împreună cu președintele Nicolae Timofti câteva teme prioritare pentru relația noastră bilaterală și pentru Republica Moldova.

Așa cum v-am menționat, domnule președinte, salutăm modul democratic în care s-au desfășurat alegerile locale din țara dumneavoastră, votul cetățenilor din Republica Moldova reconfirmând clar sprijinul pentru forțele pro-europene. Este un mandat reînnoit, acordat de cetățeni pentru transformarea în spirit european a Republicii Moldova. Sperăm că la Chișinău se va forma cât mai curând o nouă coaliție solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova și să continue în ritm accelerat procesele de reformă.

În actualul context, intern și regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră acestea nu sunt doar așteptări ale României sau ale celorlalți parteneri europeni, ci în primul rând sunt așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, am discutat cu președintele Timofti despre modul în care decurge relația bilaterală. România susține în continuare ferm parcursul european al Republicii Moldova și acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare.

În cadrul întrevederii am evidențiat, de altfel, și raportarea unitară, pe deplin receptivă și deschisă pe care România a avut-o întotdeauna față de Chișinău. În centrul abordării noastre s-au aflat și se află permanent cetățenii Republicii Moldova, nu persoane sau forțe politice. Este rezultatul unei politici care are la bază un consens durabil, rămas neschimbat de-a lungul tuturor ciclurilor electorale din România. Rămânem cel mai sincer și mai apropiat partener al Republicii Moldova. Împreună cu președintele Timofti am împărtășit îngrijorarea pe care o resimțim în ceea ce privește evoluțiile de securitate din zonă și mai ales impactul acestora asupra stabilității și parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Contextul regional actual, cu precădere situația din Ucraina, reclamă cu și mai multă necesitate întărirea instituțiilor statului, urmarea consecventă a agendei politice pro-europene, promovarea reformelor așteptate de cetățeni.

În tot acest efort Republica Moldova poate conta ca și până acum pe sprijinul României. Discuțiile au vizat și importanța implementării angajamentelor asumate prin acordurile de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. După reușitele din ultimii ani, perioada actuală este pentru Republica Moldova una de consolidare a pozițiilor astfel câștigate. Chișinăul are șansa de a fructifica avantajele comerciale, instituționale și de mobilitate rezultate din implementarea standardelor și reglementărilor europene. Efortul trebuie să meargă acum spre profunzime, spre punerea în aplicare a angajamentelor de reformă, de care depinde modernizarea în spirit european. De succesul acestui demers se leagă pregătirea etapei următoare, aceea în care vom putea vorbi despre acordarea perspectivei europene.

Reușita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ține în primu rând de Republica Moldova însăși. Vă asigur că veți găsi mereu în România un susținător ferm, activ și de încredere. Vă mulțumesc!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău