Declarația Ligii Orașelor și Comunelor | Guvernul are nevoie de miniștri bine remunerați, dar și primăriile au nevoie de specialiști care să rămână în sectorul public

  • 05 Iunie 2023 19:27
Declarația Ligii Orașelor și Comunelor | Guvernul are nevoie de miniștri bine remunerați, dar și primăriile au nevoie de specialiști care să rămână în sectorul public

Demnitarii din administrația publică centrală vor ridica salarii mai mari, după ce Guvernul a operat, pe 31 mai 2023, modificări în legea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar. Miniștrii vor primi lunar 50.000 de lei, aproape de două ori mai mult ca în prezent, aceasta fiind a doua majorare a lefurilor lor din acest an. Pentru efectuarea acestora, Ministerul Finanțelor ar urma să identifice sursele financiare necesare. În acest context, Liga Ora;elor ;i Comunelor atrage atenția asupra unei situații critice în domeniul salarizării angajaților din administrația publică locală, se arată într-un comunicat al Ligii Orașelor și Comunelor din Republica Moldova.

„Nivelul la limita subexistenței al venitului în raport cu sarcinile generale ale unui angajat din APL generează o migrare masivă a personalului calificat către mediul privat sau, și mai grav, în afara granițelor Republicii Moldova.
 
Această problemă le-a fost semnalată, în repetate rânduri, reprezentanților administrației publice centrale, atât din arcul guvernamental cât și din cel legislativ, de către conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
 
Cu regret, unicile măsuri în vederea remedierii acestei situații au fost unele superficiale și cu efect de scurtă durată, luate în octombrie 2022, atunci când Guvernul a aprobat decizia privind repartizarea și redistribuirea unor alocații prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul 2022, potrivit căreia, angajații din sectorul public, cu salarii mai mici de 15 mii de lei, au primit un ajutor unic în sumă de 3000 lei.
 
Plata a fost acordată pentru susținerea angajaților al căror loc de muncă de bază este în cadrul autorităților/instituțiilor bugetare, aici regăsindu-se «la pachet» și angajații din APL.
 
Deasemeni, începând cu luna ianuarie 2023, angajații din sectorul public au beneficiat de o majorare de salariu în sumă de 1300 lei, însă în cazul administrației publice locale, acest spor lunar în valoare fixă A FOST PUS PE SEAMA BUGETELOR LOCALE, contrar avizului negativ al CALM și în pofida mai multor mesaje alarmante venite din partea comunităților locale, Guvernul argumentând că «salarizarea personalului APL ține de competențele proprii ale APL».
 
LIGA ORAȘELOR ȘI COMUNELOR conștientizează amploarea crizelor succesive care au afectat țara noastră și întreaga lume, dar, în același timp atragem atenția asupra faptului că cea mai mare criză a țării noastre este cea generată de migrația galopantă și plecarea masivă a angajaților calificați din domeniul public.
 
Iar această situație este mai gravă în satele și orașele din țară, acolo unde, spre deosebire de capitală, un angajat al APL care părăsește administrația publică locală, părăsește de obicei și comunitatea, accentuând criza de personal calificat.
Republica Moldova s-a angajat pe drumul reformelor și al integrării europene, dar acest lucru nu este posibil fără personal competent în sistemul public.
 
Așa cum Guvernul și țara au nevoie de miniștri profesioniști, integri și bine remunerați, tot astfel și satele, comunele și orașele noastre au nevoie de specialiști și funcționari publici (ingineri cadastrali, juriști, contabili, perceptori fiscali, arhitecți, educatori, bucătari, angajați din domeniul culturii și educației timpurii, operatori de salubritate, ignineri și tehnicieni responsabili de aprovizionarea cu apă, personal tehnic și mulți alții) motivați salarial, care să dorească să rămână în sistemul public și prin urmare, să rămână în propria localitate.
 
În acest sens, LIGA ORAȘELOR ȘI COMUNELOR, solicită Guvernului și Parlamentului ca, după identificarea mijloacelor necesare pentru majorarea salariilor miniștrilor, să fie identificate sursele financiare necesare efectuării majorării salariale destinate sistemului administrației publice locale, raportate la sarcinile angajaților din APL care, de multe ori, muncesc mult peste obligațiile și atribuțiile de funcție, pentru a putea față problemelor comunitare, nefiind remunerați în plus pentru acest efort.
 
ESTE IMPERATIV NECESAR CA, MĂCAR ÎN ACEST AN ELECTORAL, FUNCȚIA PUBLICĂ ȘI CEA DE DEMNITATE PUBLICĂ, SĂ DEVINĂ ATRACTIVĂ CEL PUȚIN SALARIAL, DEOARECE EXISTĂ RISCUL, ÎN MULTE LOCALITĂȚI, SĂ RĂMÂNEM NU DOAR FĂRĂ FUNCȚIONARI DAR ȘI FĂRĂ CANDIDAȚI PREGĂTIȚI LA FUNCȚIA DE PRIMAR”, precizează comunicatul.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău