Declarația finală de la Roma: G20 promite „acțiuni semnificative și eficiente”

  • 31 Octombrie 2021 20:15
Declarația finală de la Roma: G20 promite „acțiuni semnificative și eficiente” Sursă foto: Profimedia Images

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii au ajuns duminică seară la o poziție de compromis și-au asumat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în ceea ce privește emisiile de CO2 „până la jumătatea secolului sau în jurul acelui moment”. Statele din G20 au convenit să continue eforturile de limitare a încălzirii globale prin „acțiuni semnificative și eficiente”, dar, proiectul de la summitul G20 de la Roma a constat în puține angajamente concrete, dezamăgindu-i pe activiștii de mediu, potrivit comunicatului final al G20.

Liderii din G20 au fost, de asemenea, de acord să pună capăt finanțării publice pentru producerea de energie pe bază de cărbune în străinătate, dar nu și-au stabilit niciun obiectiv clar pentru eliminarea treptată a cărbunelui pe plan intern, ceea ce reprezintă un semn clar al poziției exprimate de doi dintre cei mai importanți poluatori ai lumii, China și India, scrie Euronews

După cum au transmis sursele diplomatice care au fost prezente la reuniunea de la Roma a G20, negociatorii statelor au lucrat neîncetat timp de 24 de ore pentru a încerca să ajungă la un consens privind declarație finală.

Conform comunicatului, G20 a reafirmat angajamentele anterioare ale țărilor bogate de a mobiliza 100 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta țările mai sărace să facă față provocărilor generate de schimbările climatice, angajându-se în același timp să crească finanțarea pentru a le ajuta să se adapteze. 

Un punct important al discuțiilor care a dus la blocaj a rămas termenul limită pentru ca națiunile să ajungă la neutralitate climatică din punct de vedere al emisiilor de CO2, temen cunoscut și ca emisii „net-zero”. Acesta presupune reducerea cât mai mult posibil a emisiilor de gaze cu efect de seră, până când o țară absoarbe aceeași cantitate de emisii din atmosferă pe care o emite.

Pozițiile asumate par a fi un compromis între pe de o parte Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite, care vor măsuri stricte de reducere a poluării, și, pe de altă parte, China și India, care nu sunt de acord să asume angajamente clare de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon prin renunțarea la utilizarea combustibililor fosili în transporturi și industrie. China și India argumentează că eliminarea combustibililor fosili din transporturi și industrie ar afecta puternic economiile țărilor emergente și aflate în dezvoltare. 

Pe fondul disensiunilor, din proiectul Declarației summitului G20 a fost eliminată sintagma "acțiuni imediate" necesare pentru limitarea încălzirii climei. 

„Ne angajăm să reducem semnificativ emisiile colective de gaze cu efect de seră, ținând cont de circumstanțele naționale și respectând angajamentele proprii. Recunoaștem că emisiile de metan contribuie semnificativ la schimbările climatice și recunoaștem, în baza circumstanțelor naționale, că reducerea acestor emisii poate fi unul dintre cele mai rapide modalități de limitare a schimbărilor climatice. Intensificăm eforturile pentru a elimina gradual și a raționaliza, pe termen mediu, subvențiile destinate combustibililor fosili neeficienți", se precizează în Declarația summitului G20 de la Roma. 

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău