Declarația comună după Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București. Angajamente față de Republica Moldova și Ucraina

  • 07 Septembrie 2023 07:59
Declarația comună după Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București. Angajamente față de Republica Moldova și Ucraina

Președinții și reprezentanții la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Inițiativa celor Trei Mări (I3M) - Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croația, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă și Republica cu ocazia Summitului și Forumului de Afaceri ale I3M, au adoptat o declarație comună în 20 de puncte în care condamnă războiul din Ucraina și în care sunt luate angajamente față de Republica Moldova.

Astfel, în textul declarației sunt recunoscute eforturile  eforturile depuse de Republicii Moldova pentru a rezista presiunilor tot mai mari, `într-o realitate geopolitică și geoeconomică schimbată în mod dramatic”.
 
„Salutăm această țară ca stat participant asociat la I3M, alături de Ucraina, și așteptăm cu interes consolidarea și diversificarea cooperării noastre în cadrul unor proiecte comune pentru a promova interconectarea strategică în regiunea I3M și cu vecinii din Europa de Est, facilitând astfel integrarea acestora în UE. Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Recunoaștem angajamentul și eforturile substanțiale ale Ucrainei și Republicii Moldova de a îndeplini condițiile necesare în procesul de aderare la UE și încurajăm ambele țări să continue pe calea reformelor, inclusiv pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Vom continua să sprijinim aceste țări pe calea aderării lor la UE”, se arată în declrație.
 
Oficialii de rang înalt ai celor 12 state recunosc potențialul Inițiativei celor Trei Mări  de a completa politicile UE în ceea ce privește aducerea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei mai aproape de UE, „pe baza meritelor și a valorilor comune, inclusiv prin implicarea acestor țări în implementarea proiectelor de infrastructură regională ale I3M, investind astfel în interconectivitate, în extinderea coridoarelor UE în domeniul energiei, al transporturilor, al tehnologiei digitale și al telecomunicațiilor și în accelerarea tranziției verzi”.
 
Textul integral al Declarației comune a celui de-al VIII-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări poate fi citit pe siteul oficial al președinției României.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău