Deciziile PAS și PPDA au zădărnicit scenariul socialiștilor și democraților de a avea o colaborare, opinie

  • 07 Iunie 2019 08:08
Deciziile PAS și PPDA au zădărnicit scenariul socialiștilor și democraților de a avea o colaborare, opinie

Deciziile Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr care anunță că vor susține un președinte al Parlamentului înaintat de Partidul Socialiștilor au zădărnicit scenariul socialiștilor și democraților de a avea o colaborare în legislativ.

După aceste decizii, a sosit „ceasul adevărului” pentru socialiști și aceștia nu mai au nicio scuză să refuze o eventuală colaborare cu ACUM. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Politiica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, consideră că aceste decizii sunt atât inteligente și perspicace, cât și mature din punct de vedere al jocului politic.

În opinia lui, dacă socialiștii și democrații s-ar fi preocupat de perspectiva alegerilor anticipate, nici liderul PDM nu ar fi spus în public că formațiunea este gata să voteze un președinte al Parlamentului înaintat de PSRM, nici socialiștii nu ar fi declarat că vor să vadă ce propun democrații. În opinia lui, acestea sunt indicii ale faptului că PDM și PSRM vor avea o colaborare în Parlament.

„Socialiștii ar fi anunțat că negocierile cu blocul ACUM au eșuat. Împreună cu holdingul media al PDM și holdingul PSRM ar fi aruncat toată vina pe ambițiile, rigiditatea, incompetența și lipsa de responsabilitate politică a ACUM, sunt ahtiați de funcții, vor speaker, vor premier și în aceste condiții nu s-a ajuns la compromis. Consiliul republican al socialiștilor, cred eu, ar fi decis că în aceste circumstanțe trebuie să salvăm țara de anticipate și să vedem ce ne propun democrații”, a afirmat directorul IIS.

Expertul „WatchDog” Valeriu Pașa vede trei scenarii în situația actuală: votul comun pe un termen determinat între blocul ACUM și PSRM, alegeri anticipate cu păstrarea actualelor instituții și votul comun al socialiștilor și democraților. Totodată, Valeriu Pașa consideră că dacă PSRM va refuza propunerea blocului ACUM, atunci acest lucru va demonstra că formațiunea face tot posibilul ca Partidul Democrat să rămână la putere. În opinia lui, „ceasul adevărului” a venit și socialiștii nu mai au nicio scuză să refuze o colaborare cu blocul ACUM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău