Decizii majore transatlantice: SUA și UE au agreat implicarea Statelor Unite în proiectele de apărare ale Uniunii Europene și relansarea dialogului privind China

  • 25 Martie 2021 11:25
Decizii majore transatlantice: SUA și UE au agreat implicarea Statelor Unite în proiectele de apărare ale Uniunii Europene și relansarea dialogului privind China Caleaeuropeana.ro

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit să relanseze dialogul bilateral cu privire la China și să colaboreze pentru a aborda comportamentul provocator al Rusiei, potrivit unei declarații comune date publicității miercuri seară în urma primei întrevederi bilaterale dintre Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell și secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Blinken și Borrell au împărtășit punctul de vedere potrivit căruia relațiile cu China au “multiple fațete”, existând elemente de “cooperare, concurență și rivalitate sistemică”, mai ales în contextul în care documentele strategice de la Washington și Bruxelles cu privire la Beijing sunt determinate de aceleași coordonate, potrivit caleaeuropeana.ro. 

“Am luat două decizii importante”, a afirmat Josep Borrell, în cadrul unor scurte declarații comune cu Antony Blinken, referindu-se la relansarea dialogului UE-SUA privind China și implicarea Statele Unite în inițiativele de apărare ale UE.

Șeful diplomației UE a spus că a decis împreună cu omologul său american să continue întâlnirile la nivel înalt de funcționari și experți pe teme precum reciprocitatea, problemele economice, reziliența, drepturile omului – drepturile omului, securitatea, multilateralismul și domeniile de implicare constructivă cu China, cum ar fi schimbările climatice.

“Am fost de acord în egală măsură – și poate este cel mai important – să susținem implicarea cât mai deplină posibilă a Statelor Unite în inițiativa de apărare a Uniunii Europene și să ne intensificăm dialogul pe aceste probleme. Politica de securitate și apărare a Uniunii Europene contribuie la securitatea transatlantică și oferă oportunități concrete pentru cooperarea noastră”, a anunțat Borrell, într-o decizie menită să tempereze temerile că autonomia strategică europeană ar decupla UE de SUA.

La rândul său, Antony Blinken a spus Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cei mai apropiați parteneri, după ce în cadrul unei întâlniri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că “Uniunea Europeană este un partener de prim rang” pentru Washington.

El a insistat asupra îngrijorărilor comune ale UE și SUA privind agresivitatea Rusiei, prevenirea obținerii armelor nucleare de către Iran, urgența schimbărilor climatice și provocările reprezentate de China.

Potrivit secretarului de stat al SUA, China generează provocări la adresa “ordinii bazate pe reguli pe care SUA și UE o împărtășesc”.

“Astfel, am agreat să reluăm dialogul UE-SUA privind China, deoarece știm că putem aborda Beijingul mai eficient atunci când lucrăm împreună și ne coordonăm abordările”, a mai spus Blinken, având în vedere că prima sa vizită la Bruxelles vine după primul său periplu diplomatic alături de șeful Pentagonului Lloyd Austin la Tokyo și la Seul, unde a urmărit consolidarea alianțelor democratice ale SUA în Asia-Pacific în fața ascensiunii Chinei, și după întrevederea divergentă de la Anchorage, Alaska, cu cei mai importanți diplomați chinezi, înaltul diplomat Yang Jiechi și ministrul de externe Wang Yi, unde secretarul de stat al SUA a fost însoțit de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Anterior vizitei la Comisiei Europene, șeful diplomației SUA a susținut, în agora sediului NATO, un discurs de politică externă către aliații europeni, subliniind nevoia de a conlucra cu aliații europeni în pofida unor diferențe. Fără a le nominaliza, acestea cuprind proiectul Nord Stream 2 sau acordul comercial UE – China, pe care SUA nu le privesc cu o optică favorabilă.

Aflat la întâia sa reuniune cu omologii din NATO, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avut întrevederi bilaterale cu omologul german Heiko Maas, cu omologul italian Luigi Di Maio, cu omologii din țările baltice, și cu miniștrii de externe din cele patru țări ale grupului de la Vișegrad. Acestora din urmă, Blinken le-a vorbit despre faptul că țările lor joacă un rol important în consolidarea Europei Centrale și alianței transatlantice și despre adaptarea NATO față de o Rusie agresivă și o Chină asertivă.

Blinken a avut și o reuniune multilaterală cu șefii diplomațiilor de la Londra, Paris și Berlin, alături de care a reafirmat angajamentul față de NATO, relația transatlantică și aprofundarea cooperării UE-SUA, înainte ca joi președintele SUA Joe Biden să participe în premieră la o reuniune prin videoconferință a Consiliului European pentru a relansa alianța transatlantică.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
9
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău