Decizie neobișnuită a justiției europene: Puteți cere daune companiei aeriene din cauza cafelei fierbinți de la bord

  • 21 Decembrie 2019 11:30
Decizie neobișnuită a justiției europene: Puteți cere daune companiei aeriene din cauza cafelei fierbinți de la bord

Companiile aeriene pot fi făcute responsabile, în baza legislației europene, pentru răniri provocate de cafeaua fierbinte vărsată la bordul avioanelor lor, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), sesizată să se pronunțe într-un caz ce vizează o companie austriacă aflată în prezent în insolvență, transmite dpa,preluat de Digi24.

Victima a cerut despăgubiri companiei aviatice după ce cafeaua servită tatălui ei și așezată pe tăvița pliabilă s-a răsturnat și a opărit-o.

Incidentul a avut loc în 2015, când victima avea doar 6 ani, în timpul unei curse Palma de Mallorca - Viena.

Compania austriacă a argumentat că este răspunzătoare doar pentru accidente datorate riscurilor de zbor tipice, iar cazul în speță a ajuns în fața Curții europene de la Luxemburg.

Aceasta a respins argumentul invocat de companiei, precizând că, în baza Convenției de la Montreal, prin accidente nu se înțeleg doar evenimente cauzate de riscurile de zbor tipice sau legate de mișcările avionului.

"Conceptul de accident acoperă toate situațiile ce pot surveni la bordul unui avion în care un obiect folosit atunci când sunt serviți pasagerii i-a cauzat o rănire fizică unui pasager", a scris CJUE în decizia sa.

Compania aviatică își poate limita răspunderea doar dacă dovedește că pasagerul a contribuit la respectiva daună, sau că aceasta nu a fost cauzată de neglijență din partea personalului său, mai notează justiția europeană.

Cazul respectiv se va întoarce acum la Curtea Supremă austriacă pentru verdictul final.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău