Decizie majoră: Estonia îl va expulza pe capul Bisericii Ortodoxe ce ține de Patriarhia Moscovei / „Nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”

  • 18 Ianuarie 15:11
Decizie majoră: Estonia îl va expulza pe capul Bisericii Ortodoxe ce ține de Patriarhia Moscovei / „Nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”

Estonia a refuzat joi să prelungească permisul de ședere al șefului Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei, cetățean rus, pe motiv că acesta reprezintă un risc pentru securitatea națională, transmite France Presse, citat de hotnews.ro.

„Statul estonian nu prelungește permisul de ședere al capului Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Evgheni, al cărui nume legal este Valeri Rechetnikov, deoarece acțiunile sale constituie un risc pentru securitatea Estoniei", a anunțat într-un comunicat Consiliul Poliției și Gărzii de Frontieră din Estonia.

Potrivit poliției, permisul de ședere al lui Rechetnikov, în vârstă de 66 de ani, expiră pe 6 februarie.

„Nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”

„Statul a decis să refuze prelungirea permisului său de ședere deoarece Rechetnikov, prin acțiunile și discursurile sale publice, susține atacatorul și nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat", a explicat șeful Biroului Poliției de Frontieră al Prefecturii de Nord, Indrek Aru.

Aru a insistat asupra faptului că această decizie se referă la o anumită persoană și nu la comunitatea ortodoxă estoniană aflată sub autoritatea Patriarhiei Moscovei sau la alți clerici.

Reprezentanții Ministerului de Interne au vorbit cu Rechetnikov în mai multe rânduri, explicându-i că ar trebui să înceteze să mai justifice războiul purtat de Rusia în Ucraina, a adăugat poliția.

Expulzarea lui Rechetnikov din Estonia, cerută de un an de zile

Politicienii estonieni au cerut expulzarea lui Rechetnikov din Estonia încă din ianuarie 2023, după ce biserica a anunțat o rugăciune „pentru pace" alături de o mișcare politică pro-Kremlin, Koos (Împreună).

Unul dintre liderii Koos, Aivo Peterson, a fost arestat după ce a călătorit în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și este anchetat pentru trădare.

Creștinii ortodocși reprezintă aproximativ 16% din populația estoniană. Aproximativ 150.000 dintre ei aparțin Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei și aproximativ 270.000 Bisericii Ortodoxe Apostolice Estoniene.

Ambele biserici se consideră moștenitoare legale ale Bisericii Ortodoxe Apostolice Estoniene, care a fost activă între 1920 și 1945, înainte ca țara să fie anexată de Uniunea Sovietică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău