Decizie istorică: Femeile au fost acceptate în conducerea moscheilor de la Mecca și Medina

  • 17 August 2020 14:33
Decizie istorică: Femeile au fost acceptate în conducerea moscheilor de la Mecca și Medina

Autoritățile din Arabia Saudită au informat duminică despre desemnarea a zece femei în funcții de conducere în două din cele mai importante locuri sfinte ale islamului, demers care își propune să consolideze rolul femeilor în această țară conservatoare din Golful Persic, informează AFP. Un comunicat emis duminică de conducerea celor două moschei sfinte din Mecca și Medina menționează numirea a zece femei în diferite departamente, în special cu caracter administrativ și tehnic, scrie Digi24.ro

Numirea unor femei în funcții proeminente ale unor instituții religioase este un eveniment rar în regatul saudit, care a ținut mult timp femeile departe de piața muncii. Accesul femeilor la piața locurilor de muncă a fost permis abia în 2016.

Recrutarea urmărește "să consolideze puterea de acțiune a femeilor saudite extrem de capabile și calificate", conform sursei citate.

Anterior, cele două moschei au recrutat 41 de femei în posturi de conducere în 2018, conform presei locale, informează Agerpres.

Consolidarea drepturilor femeilor a avut loc în ultimii patru ani la inițiativa tânărului prinț moștenitor Mohammed bin Salman și face parte din planul său "Viziune 2030", care urmărește diversificarea economiei regatului și încetarea dependenței sale de petrol.

În prezent, există femei saudite care conduc bănci sau companii, sunt polițiste de frontieră, polițiste sau chiar chelnerițe.

În al treilea trimestru al anului 2019, mai mult de un milion de femei saudite se aflau în câmpul muncii, reprezentând 35% din forța de muncă a țării.

Totodată, ele sunt majoritare (84%) în privința solicitărilor de locuri de muncă, într-o țară care se confruntă cu o rată ridicată a șomajului.

Pe lângă accesul pe piața muncii, femeile saudite pot acum să obțină permis de conducere sau pașaport fără permisiunea unei rude de sex masculin.

În pofida acestor progrese, prințul moștenitor este subiectul unor critici puternice din partea ONG-urilor, în special din cauza reprimării vocilor dizidente, cum ar fi cazul unor activiste care au luptat pentru obținerea dreptului de a conduce dar care, ulterior, ar fi fost arestate și torturate, potrivit rudelor acestora.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău