Decizie fără precedent: Concurentul olandez Joost Klein, unul dintre favoriți, a fost dat afară din finala Eurovision
-
11 Mai 16:35
Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producție, au anunțat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel. Deși scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters, transmite News.ro.
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani și al cărui cântec excentric, „Europapa”, a făcut ca el să fie unul dintre favoriți.
Cea de-a 68-a ediție a concursului european de muzică, în general un festival de cântece antrenante și de kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din orașul gazdă Malmo față de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.
Poliția suedeză declarase anterior, sâmbătă, că un bărbat a fost interogat pentru că a amenințat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi. Persoana nu a fost reținută, a precizat poliția fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror.
„În condițiile în care o procedură legală își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs”, a declarat ulterior EBU într-un comunicat.
Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este „șocată” de decizia EBU și o consideră „disproporționată”.
Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei. „Evident că nu știm ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a declarat Jordan. „Cred doar că este o mare rușine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune”, a comentat el.
Incidentul nu are nimic de-a face cu delegația israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. „Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, și pentru echipa sa”, a scris Maas pe platforma X.
Casele de pariuri îl dau ca favorit la câștigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa „Hurricane”. Alte țări aflate pe lista de pariuri sunt Franța, Italia, Ucraina și Irlanda.
Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o șansă pentru țara gazdă, Suedia.
Acum, după descalificarea lui Klein, 25 de țări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.
POVESTEA TRISTĂ A LUI JOOST KLEIN
Europapa, cântecului lui Joost Klein, poate părea un hit olandez pop punk energic, dar are de fapt un o poveste tristă în spate. Artistul din Leeuwarden, al cărui stil energic combină elemente de pop mainstream cu hardcore vesel și pop punk, aducea un omagiu părinților săi, Hans și Ella, cu piesa sa de la Eurovision.
Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câștigat prestigiosul Popprijs 2023, care este acordat anual în Olanda trupei sau artistului care a avut cel mai mare impact în muzica pop olandeză în acel an, și-a pierdut ambii părinți la scurt timp unul de celălalt.
La vârsta de 12 ani, Joost și-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Un an mai târziu, în 2011, mama sa a murit în urma unui infarct. În urma decesului părinților săi, Klein a fost crescut de fratele și sora sa mai mari.
La finalul piesei Europapa, o piesă optimistă, Joost le transmite un mesaj răposaților săi părinți.
Tatăl său a fost una dintre cele mai mari surse de inspirație pentru Joost, iar artistul a declarat pentru blogul de știri al Eurovision, Wiwi: „Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspirație pentru mine și m-a învățat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni”.
Joost a mărturisit, de asemenea, că a fost copleșit de răspunsul audienței la cântecul Europapa, spunând că a fost „onorat” de reacțiile ascultătorilor. „Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu”, a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionați.
CONFLICTUL POLITIC ȘI-A FĂCUT LOC ȘI LA EUROVISION
Prezentat ca o sărbătoare a diversității europene, concursul din acest an a intrat, în schimb, în lumina reflectoarelor politice, protestatarii – online și pe străzile din Malmo – cerând ca Israelul să fie exclus din competiție.
Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut Israelului să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au considerat a fi referiri la atacul mortal al grupării palestiniene Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.
Înainte, în timpul și după interpretarea cântecului israelian în semifinalele de joi au fost auzite huiduieli din public, dar au existat și aplauze și steaguri israeliene fluturate, potrivit unui jurnalist Reuters aflat în sală.
În centrul orașului Malmo, peste 10.000 de militanți pro-palestinieni, printre care și activista pentru climă Greta Thunberg, au organizat un protest non-violent înainte de semifinală, fluturând steaguri palestiniene și strigând „boicotați Israelul”.
Un grup mai mic de susținători pro-israelieni, inclusiv membri ai comunității evreiești din Malmo, au organizat, de asemenea, o demonstrație pașnică în oraș, apărând-o pe Eden Golan și dreptul ei de a participa la concurs.
Mai multe alte demonstrații erau planificate pentru sâmbătă și este de așteptat din nou să atragă mii de protestatari. În oraș va avea loc, de asemenea, un festival de muzică alternativă care s-a autoproclamat drept „concursul de cântece fără genocid”.
Protestatarii s-au plâns de standarde duble, deoarece EBU a interzis Rusiei să participe la Eurovision în 2022, în urma invaziei sale din Ucraina. „Bineînțeles că oamenii vor să își exprime propriile opinii și lucruri de genul acesta. Dar pentru noi, știți, este doar un vis și o onoare să facem parte din Eurovision”, a declarat pentru Reuters Marcus Gunnarsen, din duo-ul Marcus & Martinus, care reprezintă Suedia.