Decizie CEDO care vizează pe toți cei angajați în câmpul muncii

  • 13 Ianuarie 2016 18:40
Decizie CEDO care vizează pe toți cei angajați în câmpul muncii

CEDO a dat câștig de cauză justiției din România, care a decis că angajatorii au dreptul să verifice comunicațiile electronice ale salariatului pe care acesta le realizează folosind infrastructura firmei sau instituției angajatoare.

Decizia CEDO dă dreptul companiilor să monitorizeze activitatea pe internet a angajaților în timpul serviciului. CEDO a fost sesizată de un angajat român care a reclamat încălcarea dreptului la confidențialitate după ce firma la care lucra l-a concediat pentru că în timpul serviciului comunicase cu logodnica sa prin intermediul Yahoo Messenger.

CEDO a confirmat decizia instanțelor române în cazul Bărbulescu versus România prin care a fost considerată legală concedierea în anul 2007 a unui inginer de către firma la care lucra, pentru că acesta comunica cu logodnica sa în timpul serviciului. Regulamentul firmei interzicea folosirea e-malului companiei și a aplicației Yahoo Messenger în scopuri personale. După ce comunicațiile angajatului au fost monitorizate timp de mai multe zile, conducerea companiei a decis concedierea acestuia pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu. Angajatul a negat că ar fi avut discuții private în timpul serviciului, însă firma i-a prezentat copiilor discuțiilor online pe care le-a avut cu logodnica.

În această situație, fostul angajat a dat compania în judecată pentru încălcarea intimității și a secretului corespondenței. Atât instanțele din România, cât și CEDO au dat câștig de cauză angajatorului, astfel că firmele pot fi din punct de vedere legal să supravegheze activitatea pe internet a angajaților la locul de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău