Decizie care ar putea răci relațiile SUA cu Turcia. Un angajat al Consulatului american, condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare

  • 11 Iunie 2020 16:37
Decizie care ar putea răci relațiile SUA cu Turcia. Un angajat al Consulatului american, condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare

O instanță de judecată din Turcia l-a condamnat pe angajatul Consulatului american, Metin Topuz, la opt ani și nouă luni de închisoare, pentru că ar fi ajutat o organizație teroristă, a transmis joi agenția oficială de presă, Anadolu, situație ce ar putea răci relațiile cu Washingtonul.

Procesul lui Topuz a constituit una dintre sursele de disensiune dintre cei doi aliați NATO, Turcia și SUA, care în ultimii ani au avut pozițiie diferite în privința politicilor legate de Siria, dar și din cauza achiziției de către Turcia a unui sistem de apărare antirachetă de producție rusă. Topuz, aflat în închisoare de peste doi ani și jumătate, în așteptarea unei sentințe, a fost inițial acuzat de spionaj și tentativă de înlăturare a guvernului.

Un procuror a anunțat în luna martie că ar trebui achitat pentru acele acuzații și, în schimb, să fie condamnat la maxim 15 ani de închisoare, pentru apartenență la o organizație teroristă. Joi, doi dintre avocații lui Topuz nu au putut fi contactați. În rechizitoriul de 78 de pagini, care include apeluri telefonice, mesaje de tip SMS și imagini surprinse de camerele de supraveghere, Topuz este acuzat de legături cu oficiali care au condus o anchetă de corupție și, ulterior, au fost descoperiți a fi membri ai rețelei conduse de clericul stabilit în SUA, Fethullah Gülen, pe care Guvernul de la Ankara îl acuză că ar fi orchestrat tentativa eșuată de puci din 2016.

Traducător și intermediar în slujba Agenției americane Antidrog (DEA) de la Consulatul american din Istanbul, Topuz a declarat și menținut pe toată durata procesului că i-a contactat pe acei indivizi - care la acea vreme dețineau poziții înalte în Poliție și sistemul judiciar - ca parte a meseriei sale. Fethullah Gülen, un cleric musulman, locuiește într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania, încă din 1999, și a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Sursa: RADOR/Reuters

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău