Decizia magistraților în cazul celor trei persoane reținute în cadrul dosarelor privind eliberarea certificatelor sanitar-veterinare

  • 27 Mai 2021 16:49
Decizia magistraților în cazul celor trei persoane reținute în cadrul dosarelor privind eliberarea certificatelor sanitar-veterinare

Instanța de judecată a admis demersurile procurorilor și a dispus arestarea preventivă a șefului adjunct al Direcției municipale siguranța alimentelor Chișinău și a unui medic sanitar-veterinar în cadrul dosarelor privind actele de corupție la eliberarea certificatelor sanitar-veterinare.

Aceștia au primit câte 30 de zile de arest și urmează să fie plasați în Penitenciarul 13. A treia persoană, tot medic sanitar-veterinar, va sta 30 de zile în arest la domiciliu.
 
Încheierile judecătorilor pot fi contestate.
 
Amintim că CNA a comunicat anterior că, potrivit materialelor acumulate, în special a imaginilor video obținute, s-a constatat că unii șefi ai Direcției, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenții economici, care desfășurau activitate de comercializare a produselor alimentare  în raza mun. Chișinău, pentru a le perfecta autorizațiile necesare. Taxa de protecție, achitată de agenții economici, presupunea eliberarea certificatelor de calitate, dar și evitarea controalelor sanitar-veterinare planificate și altor verificări privind respectarea cerințelor de profilaxie a COVID -19, potivit unui comunicat al CNA. 

În cadrul documentării schemei, s-a stabilit că șeful-adjunct al Direcției  ar fi pretins, acceptat și primit sistematic mijloace financiare, precum și produse alimentare, de la subalternii săi. În perioada documentată, săptămânal, în fiecare zi de vineri, mai mulți medicii sanitari-veterinari ofereau șefului-adjunct al Direcției bunuri sub formă de diferite produse alimentare, ultimul acceptând și primind aceste bunuri pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul ANSA. Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea, fără impedimente, a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum și pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenționale pentru neregulile depistate în urma controalelor.

Astfel, șeful adjunct al Direcției municipale siguranța alimentelor Chișinău și doi medici sanitar-veterinare ai Direcției au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de corupere pasivă și activă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău