Decizia instanței de eliberare a Marinei Tauber din arest la domiciliu și plasare sub control judiciar nu poate fi contestată. Ce spune procurorul de caz

  • 18 Iulie 2023 13:44
Decizia instanței de eliberare a Marinei Tauber din arest la domiciliu și plasare sub control judiciar nu poate fi contestată. Ce spune procurorul de caz

Decizia instanței privind eliberarea Marinei Tauber din arest la domiciliu și plasarea acesteia sub control judiciar nu poate fi contestată la Curtea de Apel, iar procurorii nu au decât să se conformeze, chiar dacă au cerut prelungirea arestului. Într-o declarație pentru Radio Chișinău, procurorul de caz Irina Catană a negat faptul că la baza deciziei a stat insuficiența probelor, precizând că magistrații au constatat că nu este rațional ca deputata să se afle în arest la domiciliu. În timp ce unii experți în justiție afirmă că aceasta e o decizie firească prin prisma drepturilor omului, alte voci sunt de părere că tărăgănarea anchetei respective va trezi speculații precum că dosarul are substrat politic, iar acest lucru ar putea afecta imaginea guvernării, transmite Radio Chișinău.

Deși acuzatorii au solicitat prelungirea măsurii preventive privind arestul la domiciliu pentru Marina Tauber, instanța a dispus schimbarea măsurii cu eliberarea provizorie a acesteia sub control judiciar pe un termen de 60 zile. Această încheiere nu poate fi însă contestată la Curtea de Apel, a declarat pentru Radio Chișinău procurorul de caz Irina Catană.

„ - Prin urmare, nu avem ce să facem și mergem în continuare așa. (...) Nu este vorba de probe. Instanța a constat că nu este rațional și just să fie în arest la domiciliu. Controlul judiciar va putea să asigure prezentarea acesteia în instanța de judecată. Dacă nu se va prezenta sau va încălca restricțiile, avem posibilitatea să-i înlocuim controlul judiciar cu o măsură mai aspră, inclusiv arestul preventiv”,  a spus acuzatorul. 

Potrivit deciziei instanței, în perioada cât se va afla sub control judiciar, Mariana Tauber are interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu. De asemenea, ea este obligată să predea pașapoartele instanței și să se prezinte la organul de urmărire penală sau instanța de judecată ori de câte ori este citată.

Juristul și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, este de părere că eliberarea Marinei Tauber din arestul de la domiciliu este o decizie firească, prin prisma drepturilor omului. Expertul sugerează că, mai degrabă, ar trebui să atragem atenția la care va fi finalitatea acestui dosar.

„Eu înțeleg că e frustrantă chestia dată. Și atunci când vorbesc cu rudele, mă întreabă același lucru – cum se întâmplă că îl încarcerează, apoi îl eliberează? Nu este chiar așa. Este o garanție, un drept fundamental al persoanei de a beneficia, în primul rând, de prezumția nevinovăției, iar în al doilea rând de liberate, care este însă restrânsă”, a afirmat președintele CRJM.

Tărăgănarea anchetei și pronunțarea sentinței în cazul Marinei Tauber va trezi tot mai multe speculații precum că dosarul nu are substanță și comportă doar o conotație politică. Acest lucru ar putea afecta și imaginea guvernării, mai sugerează Anatol Țăranu.

„Și dacă ei nu înțeleg acest lucru, nu au decât să continue această practică vicioasă. Publicul așteaptă o sentință. Există acolo ”compromat”, există o substanță privind o sentință judecătorească sau nu? Nu poți să întinzi până la infinit acest dosar”, a opinat acesta.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, ședința preliminară în dosarul privind „finanțarea partidului șor”, în care este vizată Tauber, va avea loc în septembrie 2023. Deputata mai este învinuită de falsificarea raportului financiar al partidului, precum și de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău