Decizia de echivalare a personalului diplomatic dintre Chișinău și Moscova este una întârziată, opinii
-
28 Iulie 2023 08:23
Serviciul de Informații și Securitate știa despre prezența sistemelor de spionaj amplasate pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău. După președintele Maia Sandu și deputatul PAS, Adrian Cheptonar, confirmă acest lucru. Potrivit parlamentarului, numărul mare de diplomați ruși prezenți în Republica Moldova a fost moștenit de guvernarea PAS de la fostele guvernări, iar decizia privind instituirea parității diplomatice este o acțiune întârziată cu cel puțin 25 de ani, notează IPN.
Autoritățile de la Chișinău au luat decizia privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu dintre Federația Rusă și Republica Moldova. Conform deciziei, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Deputatul PAS, Adrian Cheptonar, spune că decizia este una întârziată și a fost impulsionată de apariția în spațiul public a informațiilor privind sistemele de spionaj instalate pe acoperișul Ambasadei Rusiei din Chișinău.
„Ei s-au obișnuit timp de 30 de ani să se comporte ca stăpânii în Chișinău, să fie obraznici. Vreau să vă asigur că subdiviziunea de contraspionaj a SIS cunoștea foarte bine mult mai multe detalii decât au devenit publice. Ei știau ce fac diplomații. Sunt lucruri cunoscute. Eu vreau să laud serviciul nostru de contraspionaj. Este o decizie întârziată cu 25 de ani, acest personal stufos nu e de acum în ambasadă, noi l-am moștenit. Această acțiune din perspectiva lor poate fi considerată ca fiind una neprietenoasă, și exact așa au și comentat-o, dar este exact ce trebuia să se întâmple”, a spus deputatul PAS, Adrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
„Nu e doar ambasada, avem și Centrul Rus de Știință și Cultură, care la fel este un epicentru de acțiuni îndreptate împotriva Republicii Moldova. Când a început războiul împotriva Ucrainei, prin intermediul acestui centru a fost trimis un grup de copii din Republica Moldova la odihnă în Crimeea. Suntem obișnuiți cu curajul jurnaliștilor de investigație, dar suntem mai puțin obișnuiți cu curajul autorităților în raport cu Rusia”, a spus directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
Și liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că instituirea parității diplomatice cu Rusia este o acțiune întârziată, iar lipsa de atitudine a autorităților de la Chișinău în raport cu Rusia au încurajat ingerințele Moscovei în politică internă a statului.
„Episodul respectiv reprezintă o escaladare a relațiilor și încă nu știm cum vom fi plesniți înapoi de către Federația Rusă. Din păcate, încă nu avem un consens în societate privind influența nocivă a Federației Ruse. În Estonia și Lituania a existat un astfel de consens privind dezrădăcinarea de influența rusească și avansarea rapidă spre NATO și UE. Noi încă nu avem un consens suficient de puternic în acest sens, iar acest lucru este exploatat de grupuri infracționale cum este grupul Șor, care se alimentează din finanțare rusească și preia inițiativa, cum a fost în Găgăuzia, Bălți, Orhei”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu.
Decizia autorităților de la Chișinău privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu dintre Republica Moldova și Rusia a fost anunțată ambasadorului Federației Ruse la Chișinău în data de 26 iulie și va fi pusă în aplicare începând cu 15 august 2023.