Decizia Curții Constituționale referitor la solicitarea privind proiectele ce țin de medicamente și activitatea farmaceutică
-
04 Ianuarie 2021 17:34
Astăzi, 4 ianuarie, Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii articolului I punctul 3 din Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, depusă de doamna Monica Babuc și domnii Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.
Prevederile suspendate se referă la completarea și modificarea articolului 61 „Catalogul național de prețuri” din Legea nr. 1409 din 17 decembrie 1997 cu privire la medicamente, se arată în comunicatul Înaltei Curți.
Menționăm că deputații democrați au contestat la Curtea Constituțională proiectele de lege nr.236 și nr.240 cu privire la medicamente și activitatea farmaceutică, adoptate de parlament în ședința nocturnă din 16 decembrie.
Potrivit autorilor sesizării, aceste proiecte pun în pericol sănătatea populației și comportă riscuri pentru securitatea farmaceutică a statului. „Respectivele legi au ca obiect de reglementare – crearea condițiilor preferențiale de funcționare a farmaciilor mobile, fără personal farmaceutic, în care să fie comercializate medicamente fără rețetă (OTC) și, în mare parte, să nu fie supuse plafonării prețului. Liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică.
Medicamentele OTC reprezintă majoritatea absolută a denumirilor comerciale din farmacii și aplicarea necontrolată a prețurilor pentru acestea va limita accesul populației la medicamente. Această prevedere, inclusă netransparent printr-un amendament fără avizul Guvernului, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 și reprezintă un risc iminent pentru securitatea statului”, susțin democrații, potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Parlamntului.
Prevederile respectivelor legi au fost criticate și de comunitatea academică a Facultății de farmacie a USMF „N. Testemițanu” și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova, care constată că „este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.