Decizia Curții Constituționale referitor la interdicția de a comercializa țigări în apropierea școlilor și spitalelor

  • 08 Aprilie 2019 12:31
Decizia Curții Constituționale referitor la interdicția de a comercializa țigări în apropierea școlilor și spitalelor

Magistrații Curții Constituționale au decis astăzi că interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ și a instituțiilor medico-sanitare este constituțională, comunică MOLDPRES.

Înaltul for a examinat azi sesizarea depusă de către ex-deputatul Simion Grișciuc. Acesta susținea că actualele prevederi nu asigură o concurență loială între comercianți, deoarece legea interzice comerțul cu tutun în apropiere de școli și spitale doar în spații mai mici de 20 m2, fără a se răsfrânge în privința unităților comerciale cu o suprafață mai mare.

Curtea a analizat dacă măsura contestată corespunde obligației constituționale a statului de a asigura o concurență loială între comercianți și a reținut că aceasta este accesibilă și clară atât sub aspectul unităților comerciale care cad sub incidența acesteia, cât și cu privire la metoda de calculare a distanței de 200 m care trebuie să existe între unitatea comercială care comercializează produse din tutun și instituțiile de învățământ și instituțiile medico-sanitare. 

Curtea a ținut cont și de riscul comercializării produselor din tutun către minori și a considerat că unitățile comerciale staționare dispun de mai multe garanții decât unitățile comerciale provizorii și a considerat că tratamentul diferențiat existent în acest caz este justificat. 

Curtea a respins sesizarea depusă de către Simion Grișciuc și a recunoscut constituțional articolul 25 din legea privind controlul tutunului. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău