Decizia CSE a intrat în vigoare. Ce restricții sunt impuse începând de astăzi

  • 03 Aprilie 2021 10:19
Decizia CSE a intrat în vigoare. Ce restricții sunt impuse începând de astăzi

Interdicțiile impuse pe durata stării de urgență de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) intră în vigoare astăzi și urmează a fi valabile pentru următoarele 60 de zile.

Potrivit deciziei CSE, pe durata celor 60 de zile, în municipiile Chișinău și Bălți circulația persoanelor în afara locuințelor va fi interzisă între orele 23.00 și 5.00. Excepție vor face doar cei care se deplasează în interes personal, „inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi”. De asemenea, între orele 23.00 și 5.00 va fi permisă „deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasările în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei”. În acest interval de timp, vor putea circula și persoanele care se deplasează în scopul îngrijirii copilului, a bătrânilor, bolnavilor sau persoanelor cu disabilități.

„La verificarea motivului deplasării în interes profesional, /…/ persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, pe orice suport, ori o declarație pe propria răspundere, completată în formă liberă. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locului activității profesionale, durata deplasării, data completării și semnătura”, se precizează în decizia CSE.

Potrivit aceleiași decizii, ”se interzice circulația și aflarea persoanelor în spații publice, aflate în intravilanul localităților: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agreement”. De asemenea, se menționează că „toate entitățile publice și private, cu excepția entităților din domeniile de producție și de prestare a serviciilor, vor atrage la serviciu cu prezență fizică, pentru activitate de birou, un număr de până la 30% din personal. Pentru ceilalți angajați se va dispune organizarea muncii la distanță, iar în situația în care nu se poate desfășura activitatea în regim la distanță, conducătorii vor organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe”.

”Ședințele, întrunirile, reuniunile; profesionale cu prezența fizică a persoanelor, se vor organiza și desfășura cu limitarea numărului de participanți reieșind din normativul 4 m2 per persoană din suprafața utilă a încăperii și vor dura nu mai mult de 60 min”, se mai arată în decizia CSE. Totodată, „se interzice desfășurarea adunărilor, întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor și a altor acțiuni de masă”. Căsătoriile și nașterile vor fi înregistrate simplu, fără nici un fel de ceremonie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău