Decizia CNESP de a organiza lecțiile în regim online va fi contestată în instanța de judecată de un grup de părinți. „Ceea ce propune comisia nu este eficient în condițiile în care toate celelalte instituții rămân deschise”
-
01 Martie 2021 13:52
Decizia privind desfășurarea lecțiilor în regim online, aprobată de Comisia națională extraordinară pentru sănătate la sfârșitul săptămânii trecute, va fi contestată în instanța de judecată. Despre acest lucru au anunțat reprezentanții Asociației “Părinți Solidari”, care au lansat și o petiție online în care își exprimă dezacordul în legătură cu desfășurarea lecțiilor la distanță. Organizarea online a lecțiilor pentru o perioadă de nouă zile este o modalitate de rupere a lanțului de transmitere comunitară intensă a virusului, au comentat pentru Radio Chișinău reprezentanții Guvernului.
În instanța de judecată părinții vor cere ca decizia privind trecerea la învățământul online să fie anulată, astfel încât copii să revină din nou în sălile de clasă. Președinta Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco, care este și autoarea petiției, califică această decizie irațională în condițiile în care alte instituții, localuri de alimentație publică, piețe, biserici și baruri rămân deschise.
Suntem dispuși să contestăm în judecată această decizie. Cerem suspendarea acestei decizii și în final, anularea ei. Avocatul, Iulian Rusanovschi, a pregătit o cerere în acest sens și noi numaidecât în următoarele zile vom depune în instanța de judecată această cerere deoarece nu mai poate fi acceptată situația, când pur și simplu nu se gândesc la părinți, nu se gândesc la copii, dar se adoptă niște decizii cumva unilaterale. Suntem de acord că trebuie diminuat numărul de noi infectări, dar ceea ce propune comisia nu este eficient în condițiile în care toate celelalte instituții rămân deschise.
Calitatea procesului educațional a avut de suferit mult din cauza desfășurării orelor la distanță, consideră Ala Revenco. Elevii nu au fost asigurați cu echipamente care le-ar permite accesul calitativ la învățământul online, iar părinții nu au beneficiat de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice, a adăugat autoarea petiției.
Mulți părinți scriu că conexiunea nu este calitativă, sau că copii nu au acces, sau că copii nu se pot conecta, n-au cu cine să lase copii în supraveghere. Și dacă avem familii cu trei, patru copii? Nimeni nu s-a gândit să asigure acești copii cu tehnică pe parcursul anului. Măcar familiile vulnerabile, să fie făcute niște liste, să li se dea tehnică ca să poată trece acum la online. Deci, noi și mai mult discriminăm categoriile social-vulnerabile și, de fapt, creăm niște circumstanțe periculoase pentru viitorul copiilor din familiile vulnerabile.
Solicitați de Radio Chișinău să comenteze acuzațiile ce li se aduc, reprezentanții Guvernului menționează că decizia de a desfășura procesul educațional în regim online a fost determinată de mai mulți factori, printre care: sporirea semnificativă a cazurilor de infectare în rândul elevilor și a profesorilor, creșterea numărului formelor grave ale bolii la copii și nivelul scăzut de respectare a măsurilor antiepidemice în cadrul instituțiilor de învățământ.
“În condițiile în care, pe întreg teritoriul țării, se agravează situația epidemică, în scopul protejării sănătății copiilor, a cadrelor didactice, a personalului non-didactic, precum și a membrilor familiilor acestora, transferul pentru 9 zile a procesului educațional la distanță este o modalitate de rupere a lanțului de transmitere comunitară intensă a virusului”, se arată în comentariul reprezentanților Guvernului.
Potrivit hotărârii Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, procesul educațional se va desfășura la distanță până pe 15 martie. În această perioadă a fost sistată și desfășurarea olimpiadelor școlare.