Guvernul a cerut instituirea stării de urgență în R.Moldova
-
16 Martie 2020 18:50
În această seară, Guvernul a cerut Parlamentului să instituie stare de urgență în R. Moldova pentru 30 de zile, în legătură cu răspândirea noului tip de Coronavirus.
Potrivit legii privind regimul stării de urgență, asediu și război, starea de urgență nu poate depăși mai mult de 60 de zile. Printre măsurile care pot fi introduse în vreme de urgență sunt regimurile speciale de intrare și ieșire din țară sau raționalizarea alimentelor.
Starea de urgență e instituită în caz de iminență a declanșării sau declanșare a unor situații excepționale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social sau existență a unui pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională.
Potrivit legii, pe durata stării de urgență pot fi aplicate următoarele măsuri:
- evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
- instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
- dispunerea raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate;
-introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
- efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență;
- stabilirea unui regim special de lucru pentru agenți economici și instituții publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfășurării lucrărilor de salvare-deblocare și a altor lucrări de neamânat.
- interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
- modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice;
- chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condițiile legii;
- introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.
În stare de urgență și Ministerul Afacerilor Interne are mai multe atribuții. De exemplu, angajații MAI pot ridica de la populație armele și munițiile. Polițiștii pot interzice sau limita circulația persoanelor în anumite localități și la anumite ore și eliberează, în cazuri justificate, permise de liberă circulație. Angajații MAI pot evacua din zona supusă regimului stării de urgență persoanele a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și a securității în această zonă.
În această seară, la Guvern, s-au aprobat unele modificări la legea privind situația de urgență. S-a propus ca, în asemenea perioade, să fie posibilă modificarea legilor organice și organizarea de alegeri și referendumuri.