Decesele rutiere pot fi prevenite! Organizația Mondială a Sănătății a lansat Raportul global privind siguranța rutieră 2023

  • 17 Decembrie 2023 13:20
 Decesele rutiere pot fi prevenite! Organizația Mondială a Sănătății a lansat Raportul global privind siguranța rutieră 2023

În perioada 2010-2021, decesele în urma accidentelor rutiere au scăzut la nivel global cu 5% - un procent foarte mic în comparație cu ținta stabilită de 50%, se arată în raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat pe pagina reprezentanței OMS la Chișinău.

Însă milioane de oameni rămân cu traume și răni grave, fapt ce împovărează deopotrivă sistemele de sănătate și cel de asistență socială, mai menționează sursa citată.

Raportul OMS prezintă prima imagine completă a situației siguranței rutiere și a progresului înregistrat în cadrul Decadei de Acțiune a Națiunilor Unite pentru Siguranța Rutieră 2011-2020 și prezintă date pentru Decada de Acțiune 2021-2030.

Publicația de referință a arătat că, în perioada 2010-2021, decesele cauzate de accidentele rutiere au scăzut la nivel global cu 5% - un procent foarte mic în comparație cu ținta stabilită de 50%. Iar milioane de oameni rămân cu traume și răni grave, fapt ce împovărează deopotrivă sistemele de sănătate și cel de asistență socială.

OMS a estimat că în 2021, peste 62.000 de oameni și-au pierdut viața pe drumurile din regiunea europeană. Aceasta înseamnă că o persoană decedează la fiecare 8 minute.

În acest context, OMS Moldova, alături de PNUD și UNICEF, susțin procesul de elaborare a unei strategii privind siguranța rutieră în Republica Moldova. Recent, Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) și PNUD au efectuat și au prezentat evaluarea situației privind situația rutieră din Moldova, pentru a identifică lacunele în capacitățile tehnice, financiare și statistice și oricare alte probleme economice sau sociale care împiedică țara să stabilească sau să îmbunătățească sistemul de gestionare a siguranței rutiere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău