Decesele provocate de dezastrele meteorologice, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani în SUA (NOAA)

  • 11 Ianuarie 2022 15:01
Decesele provocate de dezastrele meteorologice, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani în SUA (NOAA)

Aproape 700 de persoane au murit din cauza catastrofelor meteorologice produse în 2021 în statele americane, cu excepția statelor Alaska și Hawaii, reprezentând un nivel care nu a mai fost atins din 2011, potrivit unui raport întocmit de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din această țară, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Anul 2021 "a fost marcat de extreme în ansamblul Statelor Unite, mai ales de o căldură excepțională" și "de fenomene meteorologice devastatoare", au declarat reprezentanții acestei agenții federale americane.

Bilanțul dezastrelor meteorologice în cele 48 de state continentale și în capitala Washington a fost de 688 de morți, de peste două ori și jumătate mai mare decât bilanțul din anul precedent (262 de victime).

Activitățile umane se află la originea unei periculoase încălziri climatice, un proces care se traduce prin evenimente meteorologice mai violente în lumea întreagă.

20 de fenomene de acest tip au provocat anul trecut pagube materiale care au costat Statele Unite cel puțin 1 miliard de dolari, 2021 ocupând din acest punct de vedere locul al doilea în clasamentul anilor cu cele mai multe evenimente producătoare de pagube, după 2020, care a avut 22 de astfel de fenomene, potrivit NOAA.

Printre dezastrele din 2021 s-au aflat patru uragane, trei tornade, precum și inundații, incendii de pădure, valuri de căldură și de ger.

Astfel de statistici reprezintă "un semnal de alarmă", a comentat Rachel Cleetus, economistă a grupului Union of Concerned Scientists.

"Bilanțul devastator și traumatismele cauzate de aceste catastrofe climatice și meteorologice extreme au lovit și continuă să lovească mai dur persoanele de culoare, cele cu venituri mici și populațiile care au suferit deja din cauza mai multor dezastre", a explicat ea.

Un ger glacial a lăsat milioane de americani fără electricitate în februarie, când o furtună de iarnă s-a abătut asupra unor regiuni mari din Statele Unite și a ajuns până în Mexic.

Unele dintre regiunile afectate de ger erau puțin pregătite pentru astfel de condiții, companiile locale au fost copleșite, lăsându-i pe localnici exasperați și obligați să se acopere cu paltoane și pături groase. Peste 20 de decese au fost înregistrate.

În august, uraganul Ida a lovit coasta americană a Golfului Mexic, provocând inundații și întreruperi ale alimentării cu electricitate și condamnând la întuneric porțiuni întinse din acea regiune.

Rămășițele furtunii au ucis apoi cel puțin 47 de persoane în nord-estul țării, transformând străzile în veritabile râuri și inundând subsolurile clădirilor.

De asemenea, 2021 ocupă locul al patrulea în clasamentul celor mai călduroși ani înregistrați în 127 de ani de măsurători meteorologice, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius la nivelul întregului bloc continental american.

Luna decembrie a fost cea mai călduroasă înregistrată de meteorologi în Statele Unite, cu temperaturi care au depășit cu 3,7 grade Celsius valorile medii.

Temperatura medie din 2021 a fost mai mare cu 1,3 grade Celsius decât media multianuală din secolul al XX-lea.

Cei mai călduroși șase ani din istoria modernă americană au fost înregistrați după 2012, potrivit National Centers for Environmental Information (NCEI), o divizie din cadrul NOAA, citată de Reuters.

Temperaturile au fost deosebit de ridicate în două state din nord-estul american, Maine și New Hampshire. Statele din nord-estul, centrul și vestul țării au înregistrat și ele temperaturi mult peste valoriile medii, iar condițiile meteorologice din sudul american au fost apropiate de cele obișnuite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,6 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău