Decesele asociate tuberculozei, în creștere în Europa pentru prima dată după două decenii / OMS

  • 24 Martie 2022 11:33
Decesele asociate tuberculozei, în creștere în Europa pentru prima dată după două decenii / OMS

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut pentru prima dată în Europa după două decenii, ca urmare a întârzierii sau a lipsei de diagnosticare, determinate de blocarea serviciilor sanitare din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, citat de AGERPRES.

Regiunea europeană a OMS - care include 53 de țări, între care Rusia și fostele republici sovietice - a raportat 21.000 de decese de tuberculoză în 2020, în creștere cu 5 % față de anul precedent, în timp ce în țările din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (EEE) creșterea a fost de 6,7 % (3.800 de decese).

Numărul cazurilor noi de tuberculoză a înregistrat totuși o scădere ușoară, "accentuată probabil de pandemia de COVID-19, care a obstrucționat detectarea și notificarea" cazurilor, se arată în raportul elaborat de OMS și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Astfel, în întreaga regiune s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri, mai puțin cu 35 % la sută, iar în regiunea UE/EEE, aproximativ 33.000 de cazuri, (mai puțin cu 44 % media anuală).

"Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecțioase cu cea mai mare mortalitate din lume, a doua după COVID-19, iar tuberculoza rezistentă la medicamente constituie o mare preocupare", a avertizat OMS, care consideră necesară "o investiție urgentă", mai ales în actualul context al pandemiei.

Directorul OMS-Europa, Hans Kluge, notează într-un comunicat că reducerea numărului de cazuri depășește așteptările și ilustrează progresele privind testele și strategiile de tratament, dar a atras totodată atenția asupra creșterii numărului de decese provocate de tuberculoză în perioada pandemiei.

"Pentru a asigura un progres continuu, trebuie să avem în vedere abordări inovatoare și eficiente de diagnosticare și de tratament al tuberculozei și al variantelor sale rezistente la medicamente", a subliniat Kluge de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată în data de 24 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău