De Ziua națională a culturii Președintele Parlamentului Igor Grosu a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu

  • 15 Ianuarie 2022 12:39
De Ziua națională a culturii Președintele Parlamentului Igor Grosu a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu

Președintele Parlamentului Igor Grosu, împreună cu Șeful statului Maia Sandu și Prim-ministrul țării Natalia Gavrilița, Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi și alți deputați au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică “Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Ceremonia a fost prilejuită de Ziua națională a culturii, consemnată în ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.

În mesajul adresat cu această ocazie speakerul Igor Grosu a menționat că Ziua națională a culturii este un prilej aparte de a aduce un omagiu tuturor celor care își dedică viața întru prosperarea culturii naționale și a valorilor  neamului.

”Cultura națională este dovada dăinuirii noastre în timp, este mijlocul desăvârșit de afirmare a unui neam în fața lumii. În acest sens, suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”, a remarcat Igor Grosu.

Totodată, de Ziua națională a culturii Președintele Parlamentului a adus omagiu personalităților marcante ale culturii naționale care au decedat în anul ce s-a scurs: scriitorul Nicolae Dabija, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistul Iurie Sadovnic și alții.

”O pierdere enormă pentru cultura noastră, însă creațiile lor, o valoare inestimabilă, vor dăinui mereu”, a remarcat Igor Grosu.

Cu ocazia Zilei naționale a culturii, mai multe persoane s-au învrednicit de diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru merite deosebite în activitate și contribuție substanțială la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale. Printre persoanele decorate – artiști plastici, muzicieni, directori ai Caselor de cultură, de muzee și biblioteci, bibliotecari, profesori ai Școlilor de arte.

Ziua națională a culturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2012, printr-o Hotărâre a Parlamentului. Sărbătoarea este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău