De Ziua Națională a Culturii, Biblioteca Parlamentului găzduiește o expoziție cu opera lui Eminescu

  • 15 Ianuarie 13:01
De Ziua Națională a Culturii, Biblioteca Parlamentului găzduiește o expoziție cu opera lui Eminescu

40 de cărți și manuscrise eminesciene se regăsesc în Biblioteca Parlamentului și pot fi răsfoite de admiratorii creației lui Mihai Eminescu și de publicul larg. Printre cărțile rare care pot fi văzute sunt „Albumul Mihai Eminescu – 162 ani de la naștere”, apărut într-un tiraj de doar 50 de exemplare și „Publicistica lui Mihai Eminescu din perioada anilor 1882-1883, 1888-1889”. O altă carte veche datează din perioada anilor 1943, din colecția de carte a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” din Chișinău, dar și o carte cu poezii dedicată lui Mihai Eminescu, scrisă de Veronica Micle, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Totodată, sunt expuse în copii unele manuscrise ale poetului, scrisori dedicate părinților, prietenilor, colegilor, dar și o copie despre „Legenda Luceafărului”, originalele cărora se regăsesc la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași, România. Selecția mai cuprinde o carte cu poezii eminesciene tradusă în limba găgăuză de către deputatul primului Parlament al Republicii Moldova, Tudor Angheli. În cadrul expoziției se mai regăsesc diverse publicații ale lui Mihai Eminescu, cărți dedicate geniului literaturii române, opere traduse în limbile găgăuză, germană, rusă, precum și cărți pentru copii.

Expoziția cu genericul „Fiind foarte român, Eminescu e universal” este găzduită de Biblioteca Parlamentului și este organizată în colaborare cu Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală. Aceasta va fi deschisă vizitatorilor Parlamentului timp de o săptămână.  

Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova pe 15 ianuarie, în semn de omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu, născut la această dată. Ziua Națională a Culturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2012, printr-o Hotărâre a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău