De Ziua mondială a siguranței alimentelor, ANSA îndeamnă fiecare operator din domeniul alimentar la responsabilitate

  • 07 Iunie 15:52
De Ziua mondială a siguranței alimentelor, ANSA îndeamnă fiecare operator din domeniul alimentar la responsabilitate

Pe 7 iunie este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018 și celebrată pentru prima dată în anul 2019. Cu acest prilej, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă fiecare operator din domeniul alimentar să trateze cu maximă responsabilitate respectarea cerințelor din domeniul siguranței alimentelor, iar consumatorii să citească informația de pe eticheta produselor alimentare înainte de consum și să evite alimentele vândute în locuri neautorizate.

Siguranța alimentară presupune absența riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică (bacterii, virusuri sau reziduuri de pesticide). Fiind la cea de-a VI-a aniversare, sărbătoarea pune în evidență tematica „Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”, care subliniază importanța de a fi pregătiți pentru incidentele legate de siguranța alimentelor, indiferent de gravitatea acestora”, menționează ANSA.

Potrivit sursei citate, aceste incidente pot varia de la evenimente minore, până la crize majore internaționale, cum ar fi: o întrerupere a curentului la domiciliu, intoxicație alimentară într-o unitate de alimentație publică, o retragere voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar, care provine din produse importate, un dezastru natural.

Siguranța alimentară contribuie la prosperitate economică, stimularea agriculturii, o piață liberă, turism și dezvoltare durabilă.

Modalități prin care guvernele, oamenii de știință, sectorul privat și societatea civilă pot participa la siguranța alimentară sunt: respectarea standardelor globale, accesul la apă curată, aplicarea bunelor practici în agricultură, întărirea managementului de siguranță în utilizarea alimentelor, adoptarea unor obiceiuri de a face alegeri responsabile și sănătoase”, conchide Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
31,24
Nori împrăștiați
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău