De Ziua Internațională a Muncii, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a organizat la Palatul de Cultură al Feroviarilor un miting cu genericul: „Muncă decentă – viitor european!”
-
01 Mai 2023 12:56
În Rep. Moldova și în alte țări din lume, astăzi este marcată Ziua Internațională a Muncii. În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a organizat la Palatul de Cultură al Feroviarilor un miting cu genericul: „Muncă decentă – viitor european!”, unde mai mulți participanți au subliniat importanța promovării păcii, a muncii decente, solidarității și valorilor europene, transmite Radio Chișinău.
Prin intermediul acestui eveniment, sindicaliștii și-au propus să scoată în evidență necesitatea asigurării condițiilor de viață și de muncă europene pentru salariații din Rep. Moldova.
Astfel, Reprezentanta Federației Sindicatelor din Comunicații din Rep. Moldova (FSCM), Jana Șveț a declarat în cadrul evenimentului că 1 mai este momentul pentru depunerea eforturilor conjugate pentru stabilirea salariului minim în mărime de 50% din salariul mediu pe economie.
Ea a menționat că în majoritatea țărilor, creșterea salariului minim este o parte integrantă a politicii socioeconomice, ceea ce nu poate fi ignorat chiar și într-o perioadă atât de dificilă:
„Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice. Potrivit sindicatelor salariul minim în Rep. Moldova începând cu ianuarie 2023 trebuia să fie cel puțin 5 mii de lei. Așteptări care însă nu sau îndreptățit - 4 mii de lei reprezintă salariul minim brut, iar acum salariul minim net este de 3.473 de lei dintre care mărimea coșului minim de consum depășește de 2 mii de lei. Sunt necesare mecanisme de compensare a creșterii prețurilor pentru cele mai sensibile produse”, a declarat Jana Șveț.
Președintele Federației „Sindsilva” din Chișinău, Ghenadie Grubîi a accentuat că salariile mici din Rep. Moldova constituie un atentat direct asupra integrității persoanei:
„În contextul obținerii de către Rep. Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE apelăm către parlament și guvern să asigurăm stabilirea salariului minim în mărime de 50% din salariul mediu pe economie în conformitate cu prevederile UE. Acest lucru este foarte important pentru sectorul bugetar. Suntem conștienți că salariile mici și neadecvate constituie principalul factor demotivațional pentru sporirea eficienței profesionale și a creșterii productivității muncii” a spus Ghenadie Grubîi.
Amintim că ziua de 1 Mai comemorează lupta istorică a muncitorilor din întreaga lume și este recunoscută în majoritatea țărilor. Ziua de 1 Mai este sărbătorită în amintirea mișcărilor de protest ale muncitorilor care au izbucnit în anul 1886 la Chicago, în Statele Unite. Sute de mii de americani au ieșit în stradă pentru a cere în cadrul unor manifestații dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
1 Mai este ziua când milioane de oameni din toată lumea pledează pentru respectarea drepturilor de muncă și asigurarea unui trai decent.