De Ziua Familiei, generații de tineri și vârstnici au promovat îmbătrânirea activă și sănătoasă

  • 13 Mai 2023 15:50
De Ziua Familiei, generații de tineri și vârstnici au promovat îmbătrânirea activă și sănătoasă

Au împărtășit și ascultat povești de succes care ilustrează îmbătrânirea sănătoasă și activă, au discutat cu un medic nutriționist, au ascultat muzică, au participat la o sesiune de digitalizare și alta de aerobică, au croșetat, au jucat șah și dame. Vorbim despre aproximativ 100 de persoane, printre care tineri și vârstnici care, de rând cu oficiali și influenceri, au participat la un eveniment organizat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul HelpAge și al Fundației Moldcell.

Tinerii și vârstnicii au promovat mesaje precum ”Dialog între generații”, ”Abilitățile digitale conectează generații”, ”Susțin părinții să meargă la medic”, ”Eu învăț de la bunei, ei - de la mine”, ”Îmbătrânesc activ și sănătos”, ”Învăț pe tot parcursul vieții” etc. Asta pentru a combate stereotipurile și preconcepțiile despre persoanele în vârstă și fenomenul îmbătrânirii, încurajând seniorii să-și valorifice pe deplin potențialul.

Printre invitații la eveniment a fost și doamna Lidia Beleuță. Femeia a călătorit la Chișinău din satul Cazangic, raionul Leova, pentru a povesti cum la cei 66 de ani ai săi este activă și circulă cu bicicleta.

De e iarnă, de e vară, de când mă țin minte, eu circul cu bicicleta oriunde am nevoie. Nu mă uit la ani, este important să fii activ la orice vârstă”, a spus la eveniment doamna Lidia Beleuță.

Potrivit statisticilor, în anul 2040, 1 din 3 persoane va avea peste 60 de ani. Numărul persoanelor în vârstă este în creștere, prin urmare autoritățile, de rând cu societatea, trebuie să se adapteze la această schimbare și să vină cu inițiative ajustate la necesitățile reale ale oamenilor, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la eveniment.

Eu sunt norocos că provin dintr-o familie fericită. La vârsta de 70 de ani, cu siguranță mă văd un vârstnic activ și sănătos, la fel cum este și mama mea ”, a spus Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

UNFPA susține Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în procesul de elaborare și aprobare a unui Program Național de Îmbătrânire Activă și Sănătoasă pentru anii 2023-2027, menit să consolideze Reziliența Demografică a țării.

”Vreau să mulțumesc tuturor vârstnicilor și voluntarilor pentru exemplul pe care îl oferiți în familie, în comunitate și în toată țara. În cadrul programului de promovare a îmbătrânirii active și sănătoase, ca nivelul de implicare să nu fie excepție, dar o regulă în toate comunitățile din Republica Moldova. Mulțumesc Fondului Națiunilor Unite pentru parteneriat, împreună am reușit să facem multe lucruri utile pentru Republica Moldova”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație - UNFPA, împreună cu partenerii din Guvern, Parlament, sectorul privat și societatea civilă desfășoară programe de implicare a vârstnicilor  și tinerilor în programe intergeneraționale care dezvoltă abilitățile digitale și combat stereotipurile despre îmbătrânire. Scopul nostru comun este să consolidăm coeziunea socială și solidaritatea între generații și să promovăm îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru familii mai puternice și societăți mai reziliente demografic”, a menționat Reprezentanta Rezidentă a UNFPA, Nigina Abaszada.

Evenimentul cu genericul „Dialog între generații pentru familii puternice” a fost organizat în formatul unor ateliere interactive: participanții au avut ocazia să discute cu un nutriționist despre îmbătrânirea activă și sănătoasă, să facă sport la o ședință de aerobică, ghidați de o profesoară de sport cu o experiență de peste 40 de ani. De asemenea, aceștia s-au delectat cu un recital Youth Orchestra, iar cu implicarea voluntarilor tinerilor din partea Fundația Moldcell, au explorat abilitățile digitale.

Participanții la eveniment, atât tineri cât și vârstnici, au fost mobilizați cu sprijinul oferit de partenerul UNFPA de implementare HelpAge International Moldova. Totodată, la eveniment au fost invitați vârstnici care au beneficiat de granturi oferite de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru promovarea îmbătrânirii active.

Conform datelor Studiului Generații si Gen, realizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNFPA , decalajul digital dintre vârstnici și tineri în Republica Moldova este enorm - doar 34% din populația cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 ani au utilizat Internetul, în comparație cu 82% din cei cu vârsta de 15-59 ani.

Ziua Internațională a Familiei este marcată în fiecare an pe 15 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău