De Ziua Armatei Naționale, la 27 de ani de la fondare „avem atâta securitate cât investim în ea”

  • 03 Septembrie 2018 15:45
0%
00:00:00
00:00:00

Armata Națională, marchează astăzi 27 de ani de la fondare, o ceremonie aniversată fiind derulată la Ministerul Apărării. Autoritățile își pun drept scop transformarea Armatei Naționale în una profesionistă, în timp ce experții arată că până acum s-a făcut prea puțin pentru transformarea acesteia într-o forță care să poată asigura securitatea Republicii Moldova.

Ziua Armatei Naționale a fost sărbătorită astăzi în toate garnizoanele militare. Membrii corpului de comandă al Ministerului Apărării, Marelui Stat Major și altor subdiviziuni au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la Maica Îndurerată. Tot astăzi, mai mulți ofițeri și subofițeri au fost decorați cu diplome ale Guvernului, distincții ale Armatei Naționaleși au primit grade militare pentru performanță în serviciu.

Într-un mesaj de felicitare, premierul Pavel Filip își exprimă sprijinul pentru efortul de transformare a Armatei Naționale în una profesionistă. Armata Națională urmează să devină una de tip european, mai bine organizată și mai disciplinată, să-și sporească capacitățile de participare la eforturile internaționale de menținere a păcii și să pună în aplicare instrumentele de control civil și democratic asupra sectorului de securitate națională, a scris Pavel Filip.

Armata Națională este în prezent mai puțin pregătită în caz de un conflict cu regiunea separatistă din stânga Nistrului, în care pe 2 septembrie s-a sărbătorit împlinirea a 28 de ani de la autoproclamarea Independenței, susține analistul Ion Tăbârță. El menționează că sunt necesare transformări ale Armatei Naționale, dar exprimă dubii că profesionalizarea acesteia va decurge în modul în care au promis autoritățile.

Este evident că Armata națională are nevoie de o restructurare serioasă. Poate fi o soluție trecerea la armata profesionistă, dar trebuie văzut cum poate fi realizat acest lucru. Pentru că într-o perioadă foarte scurtă, așa cum a anunțat Guvernul că-l va realiza, îmi vine greu să cred.”

Făcând aceeași paralelă între situația din stânga și dreapta Nistrului, expertul în domeniul securității, Rosian Vasiloi, menționează că nu este doar rolul Armatei Naționale de a asigura securitatea țării. În opinia sa, autoritățile depun prea puține eforturi în acest sens și fac prea multe cedări.

„Ieri la Tiraspol au fost promovate mesaje foarte clare cu privire la așa-zisa independență a Transitriei de către oficiali ruși, care au ajuns în regiune venind de la Aeroportul Internațional Chișinău. Iar aceste declarații erau făcute la o zi după ce vicepremierul Cristina Lesnic participa la Tiraspol la inaugurarea procedurii de permitere a automobilelor înmatriculare în regiunea de Est să participe la traficul internațional. Avem atâta securitate cât investim în ea.” 

Armata Națională a fost creată printr-un decret al primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, la 3 septembrie 1991, la câteva zile după proclamarea Independenței. Ministerul Apărării a fost creat în februarie 1992, iar primul ministru al Apărării a fost Ion Costaș.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău