De ziua agricultorilor, premierul Ion Chicu amintește că a fost majorat Fondul de subvenționare. Alexandru Slusari atenționează: ”În premieră riscăm să intrăm în anul nou fără subvenții”

  • 22 Noiembrie 2020 11:07
De ziua agricultorilor, premierul Ion Chicu amintește că a fost majorat Fondul de subvenționare. Alexandru Slusari atenționează: ”În premieră riscăm să intrăm în anul nou fără subvenții”

Astăzi, 22 noiembrie, este marcată Ziua lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare. Cu această ocazie, premierul Ion Chicu le-a adresat agricultorilor un mesaj de felicitare, menționând că ”agricultura și industria prelucrătoare este domeniul de bază a economiei țării noastre”, după cum se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul subliniază că anul 2020 a fost unul extrem de complicat din cauza secetei severe. Potrivit lui, Fondul de subvenționare în agricultură a depășit în acest an, în premieră, suma de 1,2 miliarde de lei. Totodată, Guvernul a mai alocat 324 de milioane de lei pentru compensațiile agricultori care au suferit pierderi din cauza secetei. Suma despăgubirilor pentru un hectar a variat de la 1500 de lei până la 3000 de lei, se arată în comunicatul Executivului.

Pe de altă parte, acum câteva zile, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, atenționa asupra ”dezastrului la capitolul subvenționării”. Potrivit lui, din cauza politicii iresponsabile guvernamentale, în premieră riscăm să intrăm în anul nou fără subvenții pentru solicitanții care vor depune cereri în anul 2021.

”AIPA a recepționat cereri în valoare totală de 1,2 mlrd. lei. Guvernul Dodon, însă, propune pentru anul viitor un Fond de subvenționare în valoare de doar 930 mln lei, care este destinat în întregime pentru achitarea datoriilor cu riscul că toată suma restanței nici nu va fi acoperită. Regret enorm că majoritatea deputaților nu a susținut proiectul Platformei DA, care propune ca o cotă minimă din cheltuielile bugetare să fie destinată agriculturii, ceea ce ar majora Fondul de subvenționare pentru anul 2021 minim până la 1,6 mlrd lei”, scria Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook, joi, 19 noiembrie, când a avut loc ședința Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău