De unde va lua bani Guvernul pentru 600 lei de Paști și de ce pensiile cresc cu doar 5,3% (Mold-Street)

  • 09 Martie 2019 09:14
De unde va lua bani Guvernul pentru 600 lei de Paști și de ce pensiile cresc cu doar 5,3% (Mold-Street)

În ultima ședință, Guvernul condus de Pavel Filip și-a asumat răspunderea pentru alte nouă proiecte de lege, inclusiv un proiect de lege care prevede modificarea formulei de indexare a pensiilor, iar altul pentru plata unui ajutor de 600 de lei de Sărbătorile pascale. 

Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea prețurilor pentru anul precedent, scire Mold-Street.md, conform noii formule, acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii trei ani, a decis Guvernul.

Pensiile ar fi trebuit să crească cu peste 8%

Potrivit unui comunicat de presă, aprobarea acestui proiect de lege va permite indexarea pensiilor cu 5,3% din 1 aprilie, față de circa 3%, cât prevede formula adoptată acum trei ani tot de actuala guvernare.

„Prin formula veche, indexarea pensiilor era joasă la nivel de 3%. De aceea, după discuțiile pe care le-am avut cu toți colegii de la ministerele vizate, am decis să mergem pe modificarea formulei”, a declarat premierul Pavel Filip.

În același timp o analiză realizată de Mold-street.com, arată însă că dacă ar fi fost aplicată metoda de indexare folosită până în anul 2016 până la reforma pensiilor efectuată de același guvern Filip, pensionarii ar fi putut avea începînd cu 1 aprilie 2019 pensii mai mari cu peste 8%. 

Spre exemplu, în 2018 Guvernul a indexat pensiile de la 1 aprilie cu 6,6%, reieșind din rata anuală a inflației din anul 2017, însă dacă ar fi fost aplicată formula de până la reformă, indexarea ar fi putut constitui 9,3%.

De notat că documentul plasat pe pagina Guvernului nu arată însă cât va costa această modificare și de unde se vor lua resursele financiare.

De unde se vor lua banii

Ion Chicu, ministrul Finanțelor a declarat presei că bani la buget sunt, datorită creșterii cu circa 10% a veniturilor bugetului public național în primele două luni ale acestui an.

A doua inițiativă pevede plata unui ajutor de 600 de lei de Paști, pe care îl vor primi beneficiarii de toate tipurile de pensii stabilite până la 1 aprilie 2019, ale căror mărime nu depășește 2.000 lei, precum și beneficiarii de alocații sociale de stat. Excepție fac beneficiarii de alocație pentru îngrijire, însoțire și supraveghere.

În total, ajutor vor primi circa 610.000 de persoane. Potrivit Guvernului, majoritatea - peste 400.000 sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Ceilalți sunt persoane care primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaș sau alocații sociale de stat.

În documentul prezentat de Ministerul Finanțelor rezultă că doar pentru plata ajutorului de 600 de lei sunt necesari circa 370 de milioane lei, care vor fi luați din contul altor categorii de cheltuieli bugetare. 

Mai exact din "redistribuiri de alocații, între programele bugetului de stat, care sunt neredistribuite la moment, și cele aferente transferurilor la bugetul asigurărilor sociale de stat".

Astfel 85 de milioane lei provin din reducerea cheltuielilor la capitolul reforma administrației publice, peste 220 milioane lei - din reducerea cheltuielilor de personal în cadrul autorităților publice centrale, iar circa 65 de milioane lei - din contul diminuării alocațiilor pentru "protecția socială a persoanelor în situații de risc".

De unde va lua bani Guvernul pentru 600 lei de Paști și de ce pensiile cresc cu doar 5,3% (Mold-Street)

Menționăm că decizia Guvernului de asumare a răspunderii pentru aceste proiecte a fost anunțată inițial de către liderul democrat Vladimir Plahotniuc, care a declarat că această măsură vine să ofere soluții urgente pentru unele subiecte care nu mai pot fi amânate.

"Am fi putut, desigur, să venim deja și cu multe alte decizii bune pentru cetățeni, dacă liderii unor partide nu ar continua să blocheze formarea unei majorități parlamentare și învestirea noului Guvern”, a explicat liderul PDM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău