De teama arestării, doi jurnaliști australieni au părăsit China

  • 08 Septembrie 2020 08:15
De teama arestării, doi jurnaliști australieni au părăsit China

Doi jurnaliști australieni au părăsit China în cursul nopții de luni spre marți temându-se că vor fi arestați, au anunțat marți angajatorii lor, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Bill Birtles, corespondent la Beijing al canalului ABC, și Michael Smith, corespondent la Shanghai al publicației Australian Financial Review (AFR), s-au refugiat mai multe zile în localuri diplomatice ale țării lor, înainte de a părăsi China luni seară însoțiți de diplomați australieni. Ei au ajuns la Sydney marți dimineață, potrivit ABC.

Plecările precipitate au avut loc după arestarea, luna trecută dintr-un motiv neprecizat, a unei jurnaliste australiene pe probleme economice care lucra pentru televiziunea de stat chineză în limba engleză CGTN, Cheng Lei. Această arestare a tensionat puternic relațiile dintre Beijing și Canberra.

Potrivit ABC, corespondentul canalului, Bill Birtles, a fost sfătuit luna trecută de Ministerul australian de Externe să părăsească țara. Cu puțin timp însă înainte de revenirea în Australia, prevăzută joi, șapte polițiști chinezi s-au prezentat la domiciliul său în mijlocul nopții și i-au adus la cunoștință că va fi interogat pentru o "problemă de securitate națională" și, prin urmare, nu are dreptul să părăsească țara. Ulterior, jurnalistul s-a refugiat în ambasada țării sale la Beijing.

În cele din urmă, Bill Birtles a fost interogat de poliția chineză, în prezența a doi diplomați australieni, și a primit autorizația să părăsească țara.

Michael Smith a primit și el vizita poliției în aceeași noapte, a informat AFR, în opinia căreia presiunile asupra celor doi jurnaliști au legătură cu arestarea colegei lor, Cheng Lei, luna trecută.

Relațiile din Australia și China s-au deteriorat semnificativ în ultimii doi ani. Canberra a decis atunci să acționeze împotriva a ceea ce a considerat o ingerință tot mai mare a Beijingului în problemele Australiei.

Canberra a mai provocat furia Beijingului în urmă cu câteva luni solicitând o anchetă asupra originii pandemiei de COVID-19, descoperită pentru prima dată în orașul chinez Wuhan. Între timp, China luat măsuri pentru reducerea importurilor din Australia și a încurajat studenții și turiștii să evite această țară.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău